дом Общество По-малко първокласници и тази година в община Шумен

По-малко първокласници и тази година в община Шумен

0
ДЯЛ

35 първокласници по-малко ще тръгнат на училище тази година в община Шумен. Общият брой на децата, които за първи път ще прекрачат прага на школата в общината е 714.
През миналата учебна година техният брой е бил 749 или с 2 паралелки повече в сравнение с тазгодишните 34.
„За съжаление тенденцията за по-малко първокласници в последните години се запазва. По-малко са децата и в детските градини“, обясни на брифинг днес зам.-кметът по образованието Найден Косев.
Броят на децата, които трябва да тръгнат в първи клас в община Шумен е 1 001. От тях в момента на територията на общината са 714. Останалите са в чужбина или живеят в други населени места.
Всички ученици в община Шумен са 8 360, а паралелките 363.
Маломерните паралелки са 23, като 17 са в селата.
Общо 349 ученици ще пътуват до средищни училища и или до учебни заведения в Шумен. За тях има осигурен транспорт.
За първа година училището в Друмево ще има паралелка 8-10 клас. Учениците ще се обучават за бармани и сервитьори. В училището в село Ивански също се разкрива такава паралелка. Специалността е „работник в селското стопанство“. Завършилите десетокласници ще имат възможност да продължат образованието си в съответните професионални гимназии в Шумен.
Средищните училища на територията на общината са 4.
В Шумен и селата на общината има общо 28 детски градини, като 16 от тях са в града, а 12 в малките населени места. Тази есен те ще посрещнат 2 850 деца. Те са разпределени в 122 групи , като 106 са в детските заведения в Шумен.
Яслените групи са 5 със 116 деца.
Данните сочат, че те са с 53 по-малко в сравнение с миналата година. „Това са предимно деца на 5 и 6 години. Основната причина за намаляването на децата е миграцията на родителите“, уточни Найден Косев.
Най-голям е капацитетът на детска градина „Светулка“ – 300 деца, а най-малко деца – 9 са в село Градище.
В детските заведения в общината има 485.5 щатни бройки, като 260 от тях са за педагози.
32 000 000 лева са парите от държавния бюджет за образование в община Шумен. Дофинансирането от местната хазна е в размер на 2 900 000 лева.
Община Шумен е финансирала текущи ремонти в 20 детски градини на обща стойност 25 000 лева. За планови ремонти по училищата сумата е 154 000 лева.
За поредна година всички първокласници в община Шумен ще получат книжка подарък от кмета Любомир Христов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаработи Центърът за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци
Следваща статияГласовитите таланти на “Бодра песен” с участие в Международен фестивал в Германия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here