дом Общество Заработи Центърът за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци

Заработи Центърът за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци

0
ДЯЛ

На територията на община Шумен вече работи Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението. Той се реализира по проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество“ на територията на общината, като срокът за проектиране и изграждане е 2014 – 2019 г.
Реализацията на Центъра е свързана с изпълнение на задълженията на кмета на общината, регламентирани със Закона за управление на отпадъците (чл. 19, ал. 3) за осигуряване на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. опасни битови отпадъци и организиране на разделното събиране на опасни битови отпадъци.
Финансирането е в размер на над 1 845 000 лв. и е осигурено в рамките на Българо-щвейцарската програма за сътрудничество. То включва:
• Строителство – 972 389 лв.
• Оборудване – 464 000 лв.
• Мобилни събирателни пунктове – 409 640 лв.
В проекта не е предвиден краен срок за експлоатация, като се има предвид необходимостта от осигуряване на условия за изпълнението на задълженията на местната власт по Закона за управление на отпадъците.
Центърът се стопанисва от ОП „Чистота“, а работното време на площадката е:
Понеделник: 8.30 – 13.00 и 13.30 – 17.00 часа;
От вторник до петък: 8.30 – 13.00 и 13.30 – 18.00 часа;
Събота: 9.00- 13.00 часа.
„Целта е опасните отпадъци от бита да не се изхвърлят в контейнерите за смет, да попадат на сметищата и така да замърсяват околната реда“, коментира зам.-кметът Боян Тодоров.

Центърът разполага с три мобилни пункта, които ще обслужват осемте общини в област Шумен. Бусовете са оборудвани с най-модерна техника, а шофьорите са обучени да приемат опасните отпадъци.
Площадката на Центъра за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци е с капацитет 35 тона. Разделена е на 3 зони. На площадката ще се събират лакове, грундове, бои, спирачни и антифризни течности, стари лекарства, почистващи препарати, киселини, стари акумулатори.
До 7 декември дейността на модерния пункт ще се финансира с пари от проекта, а след този период средствата ще идват от такса битови отпадъци.
„Това е поредната стъпка за разделно събиране на отпадъци в Шумен и общината. В града вече има контейнери за стари дрехи, обувки и чанти, контейнери за строителни отпадъци, които се намират на площадката на Тежкия полк. По предварителен график се събират излезли от употреба стари мебели, битова техника и електроника“, добави Боян Тодоров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия25 нови ловни водачи след успешен курс в ДГС-Преслав
Следваща статияПо-малко първокласници и тази година в община Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here