дом Криминале Незрящ журналист събра хилядолетната история на Смядово в книга

Незрящ журналист събра хилядолетната история на Смядово в книга

0
ДЯЛ

Незрящият журналист Тодор Андонов събра хилядолетното минало на Смядово в книгата. На близо 120 страници с текстове и много архивни снимки авторът проследява историята на населеното място.
„Приказка за Смядово“ е посветена на 50 години от обявяването му за град. Изданието излиза с финансовата подкрепа на Община Смядово.
Редактор на книгата е Иванка Гичева, а консултант историкът гл. ас. Бета Хараланова от Регионален исторически музей в Шумен.
За 24shumen.com Тодор Андонов разказа, че е събирал материалите за томчето 10 години. Той не скри, че хората от Смядово са съавтори на изданието, защото повечето от историите те разказали в предаването на журналиста в ефира на местния радио възел.
„Най-често Смядово се свързва с прословутата луканка и маслените радиатори, които се произвеждаха тук преди 1989 година. Оказа се обаче, че тези земи са живели хора още преди 7 500 години“, разказва Андонов. Мястото е обитавано от траки, готи, а през ранното средновековие е имало добре развито селище в близост до двете столици Плиска и Велики Преслав. Мястото е било град споменато и в описания от 1153 година на арабския пътешественик Ал-Идриси.
„Интересна е историята на селището и по врме на Възраждането. Многократно Смядово е било опожарявано, но хората са се завръщали и са го възраждали от пепелищата. След Освобождението мястото бързо се превръща в развит промишлен център“, продължава разказа си Тодор Андонов и не пропуска да спомене как тримата находчиви братя Кюркчиеви създали фабриката „Смядовски глиган“ и започнали да произвеждат легендарната „Смядовска луканка“. Една от тайните на прословутия колбас била, че месото от специална порода свине не се мелело, а се насичало на ситно и към него се прибавяло крехко телешко от малаче.
До началото на ХХ век и след това Смядово било най-голямото село в Шуменско. Няма късмета обаче да се превърне в околийски център като Велики Преслав и Нови пазар.
В Смядово през 1860 година се основава четвъртото читалище в България. Този и още десетки интересни факти за историята на мястото и известни нашенци, които са свързали живота си със Смядово може да се открията на страниците на книгата.
В петък изданието бе представено пред жителите на града от проф. Ивайло Петров. Проявата бе част от програмата по отбелязване на 50 години от обявяването на Смядово за град.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънчево в неделния ден
Следваща статияХората от улица „Люботрън“ очакват благоустрояване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here