дом Наблюдател Местан за „турско малцинство в България“: През 2006-та – „Това е...

Местан за „турско малцинство в България“: През 2006-та – „Това е провокация!“, през 2019-та – „Подписвайте се!“

0
ДЯЛ

Ръководството на ДПС днес е обсъдило подписката за признаване на турско национално малцинство и за въвеждане на турския език, като втори официален у нас, съобщи за БТВ, заместник-председателят на движението Лютви Местан:
„Това е провокация не срещу ДПС, това е провокация срещу базовата ценностна система на българското гражданско общество, част от която базова ценностна система се явява и българският етнически модел.Внимателният прочит на декларацията показва, че тя съдържа всички характеристики на едно активно мероприятие
„. Тази новина е от 21 февруари 2006 година от архива на bTV. Тогавашният зам.-председател на ДПС коментира искането на статут на турско малцинство в България.
Тогава и премиерът Сергей Станишев обявява, че държавата ще се противопостави решително на всички опити за насаждане на етническо напрежение и омраза у нас.
Колегите от 24rodopi.com писаха, че на 17 март националното ръководство на партия ДОСТ е решила да започне подписка за признаване на турско етническо малцинство в България. Това решение е историческо, обяви след заседанието членът на Изпълнителния съвет на ДОСТ Зюрфедин Али.
„Партия ДОСТ ще организира и проведе подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на нейни членове и симпатизанти“, това обяви вчера партията на Лютви Местан в разпространена до медиите декларация.
„Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и други държави. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения. Така както силовите методи на комунистическия режим не успяха да ни асимилират, така ще се провалят и формите на скрита асимилация“, се казва в декларацията.
В позицията ДОСТ декларира, че няма да партизира искането за статут на национално малцинство, затова призовава партиите, които имат амбицията да представляват правата и свободите на малцинствата.
„Призоваваме всички български граждани да се включат в Националната подписка, в това число и нашите братя и сестри – етнически българи, защото вярваме, че само заедно, при взаимно зачитане на човешката идентичност, можем да градим общото демократично бъдеще на общата ни родина – Р България.
Предвид на крайно ограничените финансови средства, ние ще дадем предимство на електронния вариант на Подписката. Ще създадем специална електронна страница с наименование „Аз съм за статут на национално малцинство“. Тя ще е достъпна за всички български граждани. Българските граждани, които биха имали проблем с достъпа до електронната форма на подписката, могат да изразят подкрепата си с подпис на хартиен носител, чийто формуляр и реквизитите му ще бъдат съобразени със Закона за защита на личните данни. Подписката ще е отворена до края на 2019 г.
Време е“, пише в декларацията.
По данни на Националния статистически институт от последното преброяване на населението на България през 2011 година турската етническа група е втората по численост – 588 318 души. Те представляват 8.8% от населението.
На снимката: Заседанието на националното ръководство на ДОСТ на 17 март, гласуват да стартира подписка
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОчаква ни променлива облачност и дъжд
Следваща статияНаселени места и райони с прекъсвания на тока

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here