дом Криминале Калифорнийски червеи скараха двама мъже, единият осъди прокуратурата

Калифорнийски червеи скараха двама мъже, единият осъди прокуратурата

0
ДЯЛ

Мъж от Смядово осъди прокуратурата на обезщетение от 6 000 лева за нанесени неимуществени вреди, в резултат на обвинение за извършено престъпление по чл.206 ал.1 от НК, за което той бил оправдан. Смядовецът ще получи и лихви върху сумата, а прокуратурата трябва да заплати разходите на И.К. за адвокат в размер на 3 000 лв., разноските по делото в размер на 393,52 лева и извършените експертизи на стойност 1 010 лв.
И.К. предявил претенции в Шуменския окръжен съд, че срещу него е нарушена презумцията за невинност при водене на досъдебно производство от служители на Районно управление на МВР във Велики Преслав.
И.К. е с 90% инвалидност вследствие на прекаран инсулт, който го оставил с частична парализа на дясната ръка.
През лятото на 2015 година между двама мъже – И.К. и К.М. възникнал спор за собственост върху значително количество калифорнийски торни червеи. Двамата мъже не се разбрали и К.М. подал жалба в съда. В нея той претендирал за собственост върху червеите. И.К. не твърдял, че те са негови, но отказвал да му ги предаде. По случая било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което се проточило 1 година. В този период И.К. бил разпитван многократно от разследващ полицай, който по указания на наблюдаващия прокурор, оказвал системен натиск мъжът да предаде червеите на К.М., за да не бъде съден.
По принуда И.К. предал част от червеите на К.М. през 2016 година. През май същата година мъжът отново бил извикан на разпит. Тогава той потърсил услугите на адвокат. По време на разпита му било поставено условие да предаде всички червеи на К.М.
Разпитваният поискал достъп до материалите от досъдебното производство, но той му бил отказан.
Пред съда И.К. твърди, че е бил тормозен от прокуратурата в продължение на една година преди да му бъде повдигнато обвинение. През юли 2016 година И.К и К.М. се срещнали с цел да уредят спора между тях. Поискали да се изясни, кой е собственик на червеите, но им било отказано. В хода на съдебното производство станало ясно, че К.М. не е собственик на червеите. Техен притежател се оказало търговско предприятие. Била поискана счетоводна проверка за закупуването на заготовката за калифорнийски червеи, разходите за материали и труда за отглеждането им, както и приходите от продажбата на частта, която И.К. предал на К.М. Наблюдаващият прокурор обаче отказал.
По думите на И.К. „висшата форма на тормоз“ настъпила след повдигане на обвинението, при т.нар. полицейска регистрация. На 5 декември 2016 година, след поредното призоваване, обвиняемият И.К. бил отведен принудително от стаята на разследващия полицай за регистрация. Там трябвало да бъде фотографиран, да му се вземат отпечатъци и да даде образци за ДНК-профил. Мъжът отказал, но съдът разпоредил принудителна регистрация. Това преляло чашата на търпението и И.К., който бил и на достолепна възраст завел дело срещу прокуратурата за уронване на достойнството и нанесени психични травми. Мъжът поискал обезщетение от 30 000 лева, но Шуменският окръжен съд е уважил част от иска, а именно 6 000 лева.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТалантливата пианистка Марина Станева с романтичен концерт на шуменска сцена
Следваща статияНа 17 май: Бойко Борисов открива нова производствена преса в „Алкомет“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here