дом Здраве Д-р Милен Чолаков с вариант за създаване на донорски пункт за антиковид...

Д-р Милен Чолаков с вариант за създаване на донорски пункт за антиковид плазма в Шумен

0
ДЯЛ

Д-р Милен Чолаков обяви законен начин за създаване на донорски пункт за даряване на хиперимунна антиковид плазма в Шумен. Според него няма нужда от промяна в сега действуващата нормативна база. Необходимо е обявяване на дарителска сметка и дарителска кампания за обзавеждане, апаратура и привеждане на помещенията за даряване на кръв в Отделениeто по трансфузионна хематология към Областната болница от преболедували Ковид-19, според стандарта по трансфузионна хематология. След ремонта и обзавеждането с необходимата апаратура, Надзорът по кръводаряване в ИАЛ-София извършва проверка и се дава официално разрешение за тази дейност, гласи предложеният от д-р Чолаков вариант. В Кръвния център в МБАЛ- Шумен АД отпочва процедура по даряване на кръв от преболедували Ковид 19 донори в определени дни и организация. До 6-ия час кръвта се носи с медицински транспорт до Районния кръвен център във Варна, където се „произвежда“ хиперимунна антиковид 19 плазма. Същата в замразено състояние на следващия ден се връща в Кръвния център в Шумен, където могат да се депонират 150-200 сака „чакащи“ в резерв и лекуващите лекари по тяхна преценка и медицински показания могат да я приложат на нуждаещите се тежко болни Ковид-19 пациенти. Замразен при минус 35 градуса готовият продукт е годен за употреба 3 години, твърди д-р Чолаков.
„След преливането на плазмата се получава много бърз оздравителен и животоспасяващ ефект…и скоро след това спасеният пациент е изписан в дома си…..Ако се направи този модул във всеки областен град ще се спасят хиляди хора,както и ще намалее много инвалидизацията на оживелите….много деца няма да бъдат сираци…..Ще се избегнат опашките пред РЦТХ от чакащи донори и ще има повече плазма за всеки болен….във всеки областен град в цяла България….“, заявява д-р Чолаков.
Припомняме, че с решение на Областния кризисен щаб, д-р Милен Чолаков председателства комисия в състав д-р София Димова и д-р Йорданка Маринова от МБАЛ- Шумен, със задача да проучи нормативната уредба, необходимата апаратура и цени относно разкриване на донорски пункт за набиране на кръвна плазма в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГЕРБ се отказа от идеята „детски добавки за всяко дете“
Следваща статияОбновени са 30 пешеходни пътеки във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here