дом Общество До 2 седмици подписват договора за новия водопровод и пречиствателната станция

До 2 седмици подписват договора за новия водопровод и пречиствателната станция

1
ДЯЛ

До 14 дни ще бъде подписан договорът за изграждане на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателната станция за питейни води.
Това обяви днес при посещението си в Шумен зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
„Парите са осигурени по европейски програми. Ако няма обжалвания изграждането може да започне“, коментира Нанков.
За изграждането на довеждащия водопровод средствата са в размер на 66 000 000 лева с ДДС. „След подписване на договора ще се обяви обществена поръчка за изграждане. При липса на обжалване, строителството ще започне до 3 месеца. Проектът за довеждащия водопровод е разделен на три лота. Възможно е вместо един водопровод фи 800 да се изградят два с фи 400. Това няма да забави строителството“, уточни Николай Нанков
Стойността на пречиствателната станция за питейни води е 26 000 000 лева. „Новите оферти се отварят сега и изграждането й може да започне буквално до два месеца“, коментира още Николай Нанков.
Около 48 000 000 лева ще струва по предварителни разчети доизграждането на водоснабдителна система „Дунав“. Гаранции за довършването й даде днес и премиерът Бойко Борисов. „Това е единственият начин общините Шумен, Търговище, Велики Преслав, Попово, Нови пазар да имат надеждно алтернативно захранване. Особено в сушави години, като последните“, коментира премиерът Бойко Борисов.

От своя страна Николай Нанков уточни, че доизграждането на водоснабдителната система ще отнеме приблизително година и половина.
На 11 март всички кметове на общини от Североизтока, които възкресиха проекта за доизграждане на водоснабдителна система „Дунав“ ще имат среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Зам.-министър Николай Нанков уточни, че доизграждането маже да започне най-рано през 2021 година.
Новият „Български ВиК Холдинг“ ще оздрави финансовото състояние на ВиК-Шумен и още три дружества в страната. „От бюджета на държавното мегаведомство ще се съфинансират важните водни проекти, защото банките не желаят. Това от своя страна ще гарантира, че скок в цената на водата няма да има“, обясни още Николай Нанков.
Илиян Илиев успокои, че наличните количества вода в язовир „Тича“ са достатъчни да покрият нуждите за година и половина.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУправителят на ВиК-Шумен оглавява новият ВиК холдинг
Следваща статияТодоровден събра стотици шуменци на хиподрума (снимки)

1 коментар

  1. Един водопровод ф800 се равнява на 2 по 550 мм, а не по 2 по 400???. Елементарна сметка 800.800.3.14 не 2 по 400.400.3.14.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here