дом Здраве В Мокреш: Собственик на прасета отказал да ги заколи, поискал ловджии да...

В Мокреш: Собственик на прасета отказал да ги заколи, поискал ловджии да ги гръмнат

0
ДЯЛ

Преславското село Мокреш ще бъде първо посетено от комисиите, които ще проверяват на място изпълняват ли се мерките за предотвратяване на разпространението на Африканска чума по свинете /АЧС/. Причината – собственикът на 17 прасета, които се отглеждат в заграждение тип „заден двор” заявил на кмета, че той не може да ги заколи и да дойдат ловджии да ги гръмнат, съобщиха от кметството. Преди това го уведомил, че няма прасета и да не се занимават с него. А в селото разправял, че е запознат с разпоредбата да заколи животните. И даже се е подписал.
Тъй като самият кмет Ахмед Ахмедов отдавна бил вдигнал ръце от собственика на фермата Хюсеин, като „труден човек” , потърсил помощ от сформираната комисия, която ще проверява заклани ли са прасетата в Шуменска област.
Има съмнения дали разпореждането за евтаназията на свинете е изпълнено и в село Хан Хрум. Тук стопанин с три прасета обявил в кметството, че до края на седмицата не може да изпълни заповедта. В този случай той бил третиран като нарушител, който ще бъде проверяван и санкциониран, ако се наложи.
Всички селски кметове са инструктирани да представят справки в Община Велики Преслав дали са заклани свинете.
На заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен представители на общините изразиха съмнения, че може да има скрити животни и затова проверките трябва да започнат навреме.
От днес служителите на Агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмущения в електрозахранването в Шумен до края на месеца
Следваща статияЕНЕРГО-ПРО с ефективни съвети при използване на климатици

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here