дом Общество Втори протест в Шумен за преизчисляване на пенсиите

Втори протест в Шумен за преизчисляване на пенсиите

0
ДЯЛ

За втори път възрастни хора излязоха на протест в Шумен с искане за преизчисляване на пенсиите. Първият протест на недоволните бе на 28 ноември. Тогава те стартираха и подписка, която до момента са подкрепили над 1 000 души от всички възрасти. Над 700 души са се подписали още в четвъртък.
Пенсионерите от Шумен, Варна и Русе вече са изпратили своите искания до Социалната комисия към Народното събрание. Нова петиция ще бъде изпратена и след днешния протест. Целта е депутатите да се запознаят с исканията на възрастните хора преди гласуването на бюджета за 2020 година. Чуха се гласове, възрастните хора всеки месец да получават купони за храна като компенсация за ниските пенсии.

Днес пред сградата на Областната управа възрастните хора отново поискаха пенсиите на всички с необходимия трудов стаж да бъдат преизчислени. Протестиращите подчертаха, че 50% от пенсионерите у нас получават под социалния минимум, а повечето вземат едва 32% от месечния доход, който са имали като работещи. Недоволните отбелязаха, че новите пенсии са два пъти по-високи от старите и разделението продължава да се задълбочава, което пречи на възрастните хора да водят нормален начин на живот, лишава ги и от достъп до качествени здравни грижи.
Според секретарката на Общинския съюз на пенсионерите в Шумен Спаска Иванова, държавата има достатъчно пари, за повишение на пенсиите. „Непрекъснато се говори, че брутният национален продукт расте. Пари трябва да се намерят, държавата взема пари от концесиите на национални богатства, идват траншове от Европа. Ние не сме виновни, че пари няма. Имаме трудов стаж по 40 и 50 години, а пенсиите ни са такива каквито вече са минималните пенсии, а масовата пенсия от малко над 300 лева е два пъти по-малка от минималната заплата“, коментира Спаска Иванова и добави, че протестите на пенсионерите ще продължат до удовлетворяване на техните искания.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха обявен за общодържавно издирване, катастрофирал при опит да избяга
Следваща статияИнвестиция: С 300 хиляди лева Община Върбица ще изгради гурме ресторант

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here