дом Общество Близо 400 родители протестираха в Шумен срещу Стратегията за детето

Близо 400 родители протестираха в Шумен срещу Стратегията за детето

0
ДЯЛ

Близо 400 родители се събраха в късния следобед днес пред сградата на Областна администрация в Шумен на протест срещу Стратегията за детето. Недоволните поискаха оставките на националния омбудсман Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков. Родителите се обявиха и за тотално отпадане на Стратегията за детето. „Изцяло сме против Стратегията. Тя отнема права на родителите“, категорична бе Зина Христова – майка на две деца.
Всички протестиращи бяха категорични, че документът ограничава правото на семействата да възпитават и обучават децата си. Недоволните цитираха статистика, която показва, че през 2018 година от български семейства са отнети 2 000 деца.
Недоволните заявиха, че е недопустимо държавата да се намесва в семейните отношения, а на родителите непрекъснато да се вменяват задължения. Те определиха като абсурдно понятието родителска компетентност и бяха непоколебими в това, че новата Стратегия противопоставя деца на родители, с което руши семейните отношения.

Бе отбелязано още, че новият Закон за детето вече е приет, но влиза в сила от 1 януари 2020 година. Сбралите се обвиниха Националната мрежа за децата в грантаджийство и посочиха, че тя е приютила под крилото си стотици неправителствени организации, които преследват единствено собствените си интереси.
„Дават на приемните семейства по 800 лева на дете. Понякога деца се отнемат от родителите единствено, защото семейството е в материално затруднение“, заяви Зина Христова.
Със скандирания „Долу ръцете от нашите деца“, колоната от недоволни се отправи на шествие до Руски паметник.
Днешното недоволство в Шумен е част от националния протест на родителите, които се обявиха против приемането на новата Национална стратегия за детето.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтефан Цанев: Примитивният реализъм в театъра е нетърпим
Следваща статияМустафа Карадайъ в Пристое: Наесен нашите деца ще имат учебници по турски език!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here