дом Култура Алеята на писателите се обогати с паметници на четирима творци

Алеята на писателите се обогати с паметници на четирима творци

0
ДЯЛ

Паметниците на българския класик писателя Димитър Талев, бурятския писател Намжил Нимбуев, калмикския писател Давид Кугултинов и чеченския писател Абузар Айдамиров Асланбек Усаев) бяха тържествено открити в Алеята на писателите.

Събитие се състоя в Двора на кирилицата по и бе посветено на 120-годишнината от рождението на Димитър Талев. Паметникът бе осветен от отец Андрей, а лентата преряза писателя-публицист Христо Стоянов. Бюстът на Талев, който е дело на склуптура проф. Крум Дамянов е дарен от г-жа Ася Асенова, общественик от Шумен.
Паметниците на останалите творци са финансирани от културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата.
На събитието присъстваха гости от страната и чужбина, и международни делегации оглавени от Соелма Дагаева-министър на културата на Република Бурятия, народният артист на Р. Бурятия- певицата Бадма-Ханда Аюшеева, която развълнува публиката с традиционни бурятски песни, изключително напомнящи на български филклорни песни. На събитието присъства и скулпторът Баир Сундупов, сестрата на писателя- Любов Нимбуева (обществен деятел). Лентата прерязаха сестрата на писателя- Любов Нимбуева (обществен деятел) и министъра на културата, като след откриването на паметника посипаха пръст земя родната земя на поета. Създателя на културно-историческия комплекс получи от далечна Бурятия традиционен кинжал и книги с творчеството на Намжил Нимбуев.
Николай Санджиев – зам.-министър на културата и председател на Съюза на писателите на Република Калмикия, откри паметника на калмикския писател Давид Кугултинов, в чието творчество присъства и стихотворение посветено на българската столица София. Г-н Санджиев подари национален калмикски шал- хадак и книги с произведения на калмикския писател. Малцина са запознати с факта, че писателят Кугултинов, бил толкова впечатлен от родната ни реч, че написал „Ода за българския език“.

Специално за откриването на паметника на патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров, в Първопрестолна Плиска пристигна и многобройна група от обществени чеченски дейци, включително и скулпторът Асланбек Усаев. Синът и внукът на чеченския писател Могамед и Байсангур Айдамирови, отряза лентата и посипа пръст от родината на класика. Внучката на патриарха на чеченската литература-Марха, рецитира стихотворение написано от дядо й, а Байсангур изпълни национален чеченски танц. Могамед Айдамиров подари национален музикален инструмент, папаха-традиионна чеченска планинска шапка и романа „Дълги нощи“ на създателя на културно-историческия комплекс г-н Карен Алексанян.
Днес бяха открити паметниците на представители от различни народи и религии-християнство, будизъм и ислям, а това което ги обединява е азбуката създадена в България от българи.
Авторите на паметниците и дарителят г-жа Асенова, получиха грамоти и поздравления от община Каспичан и Асоциацията на българите по света. Организаторът на събитието и Двор на Кирилицата получиха множество поздравителни адреси от президента на Република Калмикия г-н Орлов, Министерството на културата на Република Чечня, областния управител на Русе, а Община Горна Оряховица награди г-жа Ася Асенова и г-н Карен Алексанян с плакет и грамота „Вестител на Доброто” за добротворчество и обединение.
Поднесоха се венци и цветя от Двор на Кирилицата, Асоциация на българите по света, Любомир Христов- кмет на община Шумен, Ивайло Камджиев- кмет на община Нови Пазар, цветя от община Каспичан.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРИОСВ- Шумен отбеляза Европейската седмица за намаляване на отпадъците с открит урок
Следваща статияВъведение Богородично е, празнуваме Деня на християнското семейство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here