дом Общество Вярата и невярата в изпитите и отвъд…

Вярата и невярата в изпитите и отвъд…

0
ДЯЛ

НВО в 4 клас е доказано неефективен формат на изпитване, който дава безкрайно изкривена и необективна оценка на началния етап в българското образование. Доказателството на тази хипотеза виждаме в огромен брой факти.
От всичките 1 761 училища, които са се явили на този изпит, в първите 100 места се класират от частни училища, чиито брой ученици е много под тези на общинските училища, а също така и училища с 1-2 или под 10 ученици.
Друг системен недъг на НВО в 4 клас е обезличаването на останалите учебни дисциплини, което за съжаление води до натрупване на огромни емоционални и ценностни дефицити във формиране на личността. Това сочи експертен анализ на резултатите от НВО ДЗИ на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.
Неефективно и натоварващо за ученици и учители е, че този изпит се осъществява в учебен ден и това трябва незабавно да се промени като се провежда в предпоследна или последна седмица за този етап.
Според Синдикат „Образование“ НВО в 4 клас трябва да отпадне в този формат!
Ако остане НВО в 4 клас, то трябва да се преосмисли фундаментално.
Оценката на този изпит трябва да бъде бариера за преминаване през начален етап, защото и сега се явява до определена степен мотивираща за учениците.
Налагат се и предложенията този изпит да се премести в първи клас и да има статут за преминаване във втори клас. Тогава става задължително в 1 клас да се учат повече правила и умения в социализацията и по- малко знания, които ще се надграждат в следващите класове.
Резултатите при НВО – 7 клас са съизмерими с миналата година.
Вдигнатите 30 точки за тройка в никакъв случай не действат мотивиращо към учениците, а показват безсилие на просветната администрация да направи правилните промени. Учебното съдържание трябва да се намали с 1/3 за сметка на практически и мотивиращи ученика образователни дейности, които да гарантират практическото прилагане на наученото.
Продължава приоритизирането на 2 учебни предмета, а трудността на математиката в прогимназия и гимназия е съизмерима с програмите във висшите европейски училища. И все пак основните причини за тези резултати са липсата на дисциплина и спазване на училищните правилници.
Липсата на партниране от страна на семействата, но и изобилието на родителска агресия, била тя вербална, документална или виртуална, катализира негативните процеси в българското училище. Необходима е оценка за дисциплина на учениците, оценка за дисциплина и партниране към родителите.
Категорично е необходимо да се забрани нерегулираната комуникация на родител към учител. Нека родителят да идва в училище само, ако е призован от педагогически специалист или директор.
Частните училища са отличен пример за доброто родителско партньорство, за стриктното спазване на училищния правилник, за оптимален брой ученици /16-20/.
За огромно съжаление последните 15 години издигнахме в култ външните оценявания, а забравихме да поглеждаме към текущите срочни и годишни оценки, които са най-верният индикатор за ученическото развитие. Този процес руши неимоверно много авторитета на учителя и е търсено оправдание от някои родители, че учениците са недооценени.
Продължаващите полицейски методи по време на изпитите подхранват конспиративните теории, които витаят в общественото и медийно пространство. Съмнението, което е доминиращо в този процес, подхранвано и от видеонаблюдението и „военновременните“ правила, насочени към ученици и учители, трябва да отстъпят на доверието и вярата към българския учител и българското училище.
Прекомерната бумащина и липса на договореност за статута на квестори, оценители и съветници, поставят системата в огромен стрес и чести грешки.
Синдикат „Образование“ предлага на така наречените „образователни“ експерти, които нямат и час педагогически стаж, да спрат да анализират една територия, която е чужда и непозната за тях. Нека бъдем много внимателните към НПО-тата, които се опитват да манипулират общественото мнение с комерсиални и неверни конспиративни теории за българското образование, които нанасят тотални вреди на българските ученици и родното образование.
Обвързването на основните учителски работни заплати с качеството на образованието е поредният спорен и вреден в сегашното статукво дебат. Не само, защото нямаме критерии за качество на образованието, не само, защото в Закона за предучилищното и училищно образование не е дефиниран добрият учител, но и защото за по-добро българско образование са нужни добри и призвани учители, а тяхното привличане и задържане е невъзможно без достойно заплащане.
И най-важно сега е не да търсим виновни, а да погледнем към правилните решения и действия, с които да реформираме българската образователна система. А това няма как да се случи без признаване авторитета на учителя, без вяра към неговите умения и решения и послания.
Обвързването на основните учителски работни заплати с качеството на образованието е поредният спорен и вреден в сегашното статукво дебат. Не само, защото нямаме критерии за качество на образованието, не само, защото в Закона за предучилищното и училищно образование не е дефиниран добрият учител, но и защото за по-добро българско образование са нужни добри и призвани учители, а тяхното привличане и задържане е невъзможно без достойно заплащане. И най-важно сега е не да търсим виновни, а да погледнем към правилните решения и действия, с които да реформираме българската образователна система. А това няма как да се случи без признаване авторитета на учителя, без вяра към неговите умения и решения и послания. Без тази историческа любов към образование и просвета.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетвърти ден не работи банкомат в Хитрино
Следваща статияГори житна нива край Сини вир

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

63 − = 58