дом Общество Търсят се желаещи за съдебни заседатели, вижте изискванията

Търсят се желаещи за съдебни заседатели, вижте изискванията

0
ДЯЛ

Процедура за избор на съдебни заседатели към Районен съд, за мандат 2024-2027 година, открива Общинският съвет в Шумен. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
Да са дееспособни български граждани;
Да са на възраст от 21 до 68 години;
Да имат настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатстват;
Да имат завършено най-малко средно образование;
Да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
Да не страдат от психични заболявания;
Да не са съдебни заседатели в друг съд или ако са такива, да декларират пред Общински съвет Шумен, че ако бъдат избрани, ще подадат молба за напускане в съда, в който мандатът им все още не е изтекъл до датата на полагане на клетва пред Районен съд – Шумен.
Да не са общински съветници от съдебния район, за който са избрани;
Да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
Да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани;
Да не са били съдебни заседатели за повече от два последователни мандата към Районен съд – Шумен.

Документи, които следва да подадат кандидатите за съдебни заседатели до Общински съвет Шумен:
Молба свободен текст, в която задължително трябва да бъдат вписани телефонен номер за обратна връзка, както и имейл на кандидата.
Подробна автобиография, подписана от кандидата;
Нотариално заверено копие от дипломата за завършено образование;
Медицинско удостоверение за това, че кандидатът не страда от психическо заболяване;
Две препоръки и данни за контакт с двете лица, които са направили препоръките, към които общинските съветници да се обръщат за допълнителна информация по препоръките;
Мотивационно писмо;
Писмено съгласие;
Декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3 от Закона за съдебната власт;

Документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 година.
Обстоятелството по чл. 67, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт – за това, че кандидатът не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, се установява служебно от комисията и не е необходимо кандидатите да представят свидетелство за съдимост.
В случай, че кандидатът за съдебен заседател в Районен съд – Шумен е съдебен заседател в друг съд, той трябва да декларира пред Общински съвет Шумен, че ако бъде избран, ще подаде молба за прекратяване на правомощията му в съда, в който мандатът му не е изтекъл, преди полагане на клетвата като новоизбран съдебен заседател в Районен съд – Шумен , с оглед изискванията на чл. 33, ал. 2 от Наредба № 7 за съдебните заседатели. Проверката за това, дали е изпълнил това свое задължение, следва да бъде извършена от комисията, създадена по реда на чл. 68Д от Закона за съдебната власт.
Срокът за подаване на документите от кандидатите за съдебни заседатели: от 1 август 2023 година до 25 август 2023 година включително на гише № 3 в сградата на община Шумен.
Комисията за избор на съдебни заседатели ще проведе изслушване на кандидатите в публично заседание на 13-ти септември 2023 година, като за него ще бъдат уведомени всички кандидати.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха хулигани, заплашили с въздушен пистолет тийнейджър
Следваща статияШуменският състезател Румен Димитров отново на старта на рали „Стари столици“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − = 11