дом Други Спад на престъпленията в община Шумен, най-чести са кражбите

Спад на престъпленията в община Шумен, най-чести са кражбите

0
ДЯЛ
Снимка: ОДМВР-Шумен

Спад на ръста на извършените престъпления с 10% но територията на РУ-Шумен се отчита през 2023 година От регистрираните през 2023 година 819 престъпления на територията, обслужвана от управлението са установените извършителите на 483 от тях, което е 58,97%. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.
Увеличение бележат престъпленията срещу личността. През 2023 година са 113, срещу 60 за 2022. Няма регистрирани убийства и опити за убийства. Престъпленията в условия на домашно насилие са 38. Спад с близо 15% се отчита през изминалата година при престъпленията против собствеността. С най-висок дял са кражбите – 71% от общо регистрираните 294 престъпления от този вид. Разкрити са 141 от деянията.
Ръст на регистрираните измами през миналата година отчитат от шуменската полиция – 22. Повечето от тях са реализирани под предлог за доставка а пелети, дърва за огрев, покупки на движими вещи, измами в интернет. Регистрирани са шест телефонни измами, като помагачите в тях са установени и привлечени към наказателна отговорност.
В община Шумен подадените през миналата година заявителски материали са 1 089. Регистрираните престъпления са 716, разкрити са 400, като разкриваемостта в сравнение с миналата годна е увеличена с два пункта – 56,10% при 53,82% за предходната 2022 година.
В община Хитрино са подадени 73 заявителски материала, като от тях са регистрирани 52 престъпления, разкрити са 40. През 2023 година на територията на община Венец регистрираните заявителски материали са били 66, престъпленията са 51, разкрити са 39 от тях. В областния център е концентрирано извършването на приблизително 75% от общия брой, регистрирани в РУ-Шумен престъпни посегателства, а в 60 населени места, на територията на двете общини са регистрирани 25% от престъпленията.
Общият брой огнестрелно оръжие, което се води на отчет и контрол към 31.12.2023 г. Е 5 317 броя, от които 3 602 е за ловни цели, а останалите 1 715 е собственост на юридически лица, еднолични търговци и физически лица, придобито от тях за служебни, спортни и граждански цели.
През изминалата 2023 година иззетите незаконно притежавани огнестрелни оръжия са общо 4 броя от които 2 броя огнестрелни оръжия, 2 броя самоделни оръжия и 114 броя боеприпаси.
Най-много катастрофи са настъпили на територията на РУ-Шумен – 523 или 72,24% от общия брой пътни произшествия, като 93 от тях са тежки (76,86% от общия брой тeжки ПТП). Има спад в общия брой регистрирани ПТП на територията на РУ-Шумен с 43 броя (523 срещу 566). Намален е броят на регистрираните тежки ПТП на територията на РУ-Шумен с 18 (93 срещу 111). Има намаление в броя на загиналите на територията на РУ-Шумен с 4 (8 срещу 12 за предходната година). По-малко са и ранените на територията на РУ-Шумен с 34 броя (106 срещу 104).
Най-честа причина за тежките ПТП е движението с превишена и несъобразена скорост с пътната обстановка и отнемане на предимство, като в началото на 2023 г. в полицейското управление започна работа с мобилна система за видеоконтрол, чрез която за периода са установени 3 953 нарушения за превишена скорост. 1 544 са приетите жители през 2023 година в „Прием на граждани пострадали от престъпления” при РУ-Шумен. 533 от тях са съобщили за престъпления от общ характер, от тях 359 са били жертви на престъпления. 363 са приетите граждани, които са съобщили за други правонарушения. 168 са били консултираните жители, които са насочени за съдействие към външни институции или организации или към съответното звено за административно обслужване. Служителите, които работят в прием на граждани са извършили 505 разпити, 108 огледа на местопроизшествие, 51 претърсвания и изземвания и 14 обиски и изземвания. Данните за дейността на РУ-Шумен бяха изнесени пред ръководния състав на ОДМВР- Шумен от началника на полицейското управление гл. инсп. Илиян Николов. Независимо от динамичния характер на средата за сигурност считам, че служителите на РУ-Шумен постигнаха високи резултати в служебната си дейност, за което им благодаря, допълни гл.инсп. Николов. Директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Георги Гендов благодари на служителите за работата им през годината. „ Основната ни задача е да намалим престъпността. В РУ-Шумен тя е със спад от 10%. Добрите резултати се постигат тогава, когато има добро взаимодействие между всички структури. Когато работите бързо и адекватно резултатите са такива. Пожелавам да сте здрави и със същия хъс да работите и през настоящата 2024 година“, допълни Гендов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПублично обсъждане на бюджета на община Нови пазар
Следваща статияПроф. Христо Христов е номиринан за член на Контролния съвет на НСОРБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here