дом Култура Смесен хор „Родни звуци” отбелязва 125 години

Смесен хор „Родни звуци” отбелязва 125 години

0
ДЯЛ
Снимка: Народно читалище „Добри Войников-1856”

На 11 и 12 октомври 2023 година шуменският хор „Родни звуци“ ще отбележи 125 години от създаването си. Тържествата, посветени на тази годишнина, ще започнат на 11 октомври от 17.30 часа пред Дома на учителя /бившото Андрейково училище/ с поднасяне на цветя на паметната плоча, мястото където е създаден хорът преди 125 години.
От 18.30 часа в концертната зала на НЧ “Добри Войников-1856“ ще се състои тържественият концерт на Смесен хор „Родни звуци“, под диригентството на доц. Д-р Николай Андриянов, с участието на Детски хор „Бодра песен“ – диригент Деница Узунова и солисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София и от Шумен. На следващия ден от 10.00 часа в църквата „Свето Възнесение Господне“ следва концерт с църковни песнопения с участието на хор „Родни звуци и дамски камерен хор „Лира“ – гр. Нови пазар с диригент Милка Данаилова. От 11.30 часа в зала „Сава Доброплодни“ на читалището ще се проведе кръгла маса на тема: „Хоровото дело от основаването на хор „Родни звуци“ до наши дни“.

Историята на хор „Родни звуци:

На 15.08.1898 год. в Шумен – един от известните културни центрове на България, е основан мъжки хор, назован певческо дружество „Родни звуци. Той е продължител на традициите, заложени от Д. Войников, който създава през 1858 год., в Шумен, първия ученически хор и началото на многогласното хорово пеене и като цяло на хоровото дело в родината ни
Диригент и основател на хора е Велико Дюгмеджиев – завършил Дрезденската консерватория, който през 1914 г. в Шумен полага и началото на оперетното дело. Изтъкнати диригенти, след него, са Ан. Зидаров и Георги Бабачев. С хора са свързани – Люба Величкова – Велич, Христина Ангелакова, Ст. Коларов и др.
От 1952 година хор „Родни звуци” става част от колектива на НЧ „Добри Войников-1856“, основано преди 165 години, а цели 50 год. диригент и худ. ръководител на „Родни звуци” е проф. В. Вичева, която е завършила МА „П. Владигеров“ в София. Тя повежда състава към високи музикални постижения. Първата песен под диригентството на Вичева е „Вечерний здрач“ от Георги Димитров. Дългогодишен корепетитор е Жанета Кацарова. От 2005 помощник-диригент е доц. д-р Николай Андриянов, а след оттеглянето на проф. Вичева, той приема диригентската палка и с кратък промеждутък от време отново е диригент на хора. Днес хор „Родни звуци” е с нов състав и с нов корепетитор Ваня Джамбазова и организатор Марина Янкова.
Многобройни са участията и завоюваните награди за изминалите години. Те са свързани с турнета в Германия, Италия, Франция, Словения, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Украйна, Гърция, Турция, Румъния. Хорът е носител на следните отличия: Първа награда и златен медал от ІІ межд. хоров конкурс „Белла Барток” – гр. Дебрецен, Унгария; Сребърен медал от ІХ межд. хоров конкурс „Орландо ди Лассо” – гр. Камерино, Италия; Златен плакет от Меж. хоров фестивал „Атински трубадури” в Гърция; Орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен; Медал „За заслуги към БНА”; Спец. награда на Шумен; Панорама на българското хорово изкуство, гр. София – 2011 г.; VI межд. фестивал в гр. Разград – 2012 , където печели наградата на БХС и осъществява турне във Франция и Словения. През 2013 г. участва в Межд. фестивал в Краков, Полша и изнася концерти в Дебрецен, Унгария и Браила, Румъния. През 2014 г. хор „Родни звуци” взема участие в межд. хоров конкурс и фестивал „Поющий мир” в Санкт Петербург и е отличен с Втора награда. Участие в хоров фестивал по случай 40-год. на смесен хор „Лира” в гр. Бъзъу – Румъния, през 2015 г. – IV межд. конкурс и фестивал в гр. Флоренция. През 2016 г. втора награда от Межд. хоров конкурс „Музика и море” в Паралия Катерини – Гърция. Участва с концертна програма в нац. чествания-по случай 160-год. читалищно дело в България: на 12 май в Шумен и на 1 ноември в зала 1 на НДК в София. През 2017 год. 2 златни медала на VIII-я межд. музикален конкурс „Магическите мостове на Виена и Прага”.
Своят 120-годишен юбилей Смесен хор „Родни звуци” отбелязва на 15.08.2018 година в Андрейковото училище /Дом на учителя/ с кратък концерт, а по-късно на 15 и 16.10.2018 год. е тържественият юбилеен концерт в ДКТ “В. Друмев“ и откриването на паметна плоча на мястото, където преди 120 години е създаден хорът.
В последните 5 години Смесен хор „Родни звуци“, под успешното диригентство на Николай Андриянов, участва в поредица изяви в град Шумен, Силистра, Провадия, Нови пазар, Попово и др.
Всяка година след пандемията, Смесен хор „Родни звуци“ участва в международни изяви като: Шести международен фестивал в Чанаккале, Турция – 2022 г.; а през 2023 година в Паралия Катерини, Гърция. Тази година по случай 190-годишнината от рождението на Добри Войников в град Браила, изнесе концерт в театър „Мария Филоти“ – Румъния.
През изминалите 71 години, смесен хор „Родни звуци” е неразривна част от НЧ „Добри Войников-1856“, като получава морална и финансова подкрепа от него. Многобройните турнета в страната и в чужбина са подкрепени финансово от читалището и от община Шумен. Предоставени са чудесни условия за репетиции, закупени са необходимите материали и костюми за хористите, осигурява се транспорт за турнетата и всичко необходимо за подготовката и представянето на хор „Родни звуци”.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПланови прекъсвания на електроенергията в областта
Следваща статия„Нови пазар рън“ излъчи своите победители

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 − = 70