дом Общество С колективна жалба сезират прокуратурата за скъпата вода в областта

С колективна жалба сезират прокуратурата за скъпата вода в областта

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Асоциацията по ВиК в област Шумен ще сезира Върховната административна прокуратура поради неспазена процедура от Комисията за енергийно и водно регулиране при одобрението на Бизнес плана за развитие на дейността ВиК-Шумен за периода 2022-2026 година. Това предложение на областния управител и председател на асоциацията проф. Христо Христов беше подкрепено от членовете на Асоциацията по ВиК в област Шумен по време на заседание на Общото събрание на Асоциацията. Присъстваха кметове и заместник- кметове- представители на общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Върбица, Смядово, Хитрино и Никола Козлево, заместник-областният управител Христо Павлов, главният инженер „ВиК“ ООД – Шумен инж. Антон Стефанов и граждани.
На 30 юни КЕВР със свое решение е одобрила Бизнес плана на ВиК-Шумен, в който е заложено увеличение на цената на водата от 3,426 лв./м3 с ДДС – на 5,135 лв./м3 с ДДС за 2023 г. „Решението на комисията за нас е незаконосъобразно, поради неспазена процедура от страна на КЕВР“, заяви областният управител проф. Христо Христов и изрази убеждението си, че Асоциацията е длъжна да защити интересите на жителите на област Шумен. Той припомни, че на 12.01.2023г. „ВиК-Шумен“ ООД депозира за съгласуване актуализиран Бизнес план в деловодството на Асоциацията, за което и в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите са свикани четири общи събрания на Асоциацията, на които не е взето решение за съгласуване или връщане на Бизнес плана, поради липсата на изискуемото мнозинство ¾ от гласовете на присъстващите, предвидено в чл.14, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация. Паралелно с депозирането на Бизнес плана в Асоциацията, „ВиК – Шумен“ ООД е изпратило Бизнес план и на КЕВР на 17.01.2023г. без да е придружен със задължителното съгласувателно становище, необходимо по смисъла на чл. 27, ал. 3 от НРКВКУ, съгласно която ВиК операторите, които са сключили договор с асоциациите по ВиК, представят бизнес плана си в Комисията и със съгласувателно становище по чл. 198в, ал. 4, т. 5 от Закона за водите.
Съгласно тези разпоредби съгласуването от Асоциациите по ВиК на бизнес плановете на ВиК операторите, които са сключили договори с тях, е задължителна предпоставка, за да се допусне разглеждането на бизнес плана в производството пред КЕВР и в този смисъл решението на Комисията за одобряване на представения бизнес план е незаконосъобразно, поради неспазена процедура и липсата на това съгласуване. „Твърде удобно и много повърхностно КЕВР мотивира този свой пропуск в процедурата с аргумента, че АВиК Шумен е разполагала с достатъчно време да съгласува Бизнес плана и че неспазването на срока в чл. 6.4 буква е от Договора между асоциацията и оператора било достатъчно основание да се приложи чл. 27, ал. 5 от НРКВКУ, т. е. да се счита, че Бизнес плана е приет без възражения.“, уточни областният управител. „Смятам, че е наша отговорност и се надявам да подкрепите това предложение за единно становище по сезиране на Върховна административна прокуратура за нарушената процедура от страна на КЕВР по законосъобразността на взетото решение“, заяви областният управител. Членовете на Асоциацията в лицето на кметовете и заместник-кметове на общините единодушно подкрепиха предложението. В изказванията си те подчертаха, че не са защитени интересите на жителите на общините, като въпреки неодобрението на Бизнес плана от Общинските съвети и несъгласуването му от Асоциацията оп ВиК, КЕВР е взела такова решение.
Кметът на община Шумен Любомир Христов съобщи, че незабавно е проведен консултативен съвет към Общинския съвет, на който са били поканени всички председатели на групи и единодушно е взето решение да бъде обжалвано решението на КЕВР за одобрението на Бизнес плана на ВиК и драстичното повишение на цената на водата. „Подготвена е жалба и вероятно днес или утре ще бъде внесена. Наред с това подкрепяме и жалбата на Асоциацията за оспорване решението на КЕВР“, заяви кметът на Шумен. Подкрепата си изразиха и кметовете на Велики Преслав, Върбица, Хитрино, заместник-кметовете на Нови пазар, Смядово и Никола Козлево. Кметът на община Върбица Мердин Байрям обяви, че предстои обсъждане на решение на Общински съвет, с което общината да започне процедура за излизане от Асоциацията по ВиК. „Наистина бяхме с големи очаквания, но в годините проблемите не бяха решени и хората плащат висока цена при положение, че община Върбица ползва основно гравитачна вода“, заяви кметът на Върбица. Освен сигнала до ВАП, становището на Асоциацията по ВиК ще бъде изпратено до МРРБ, МОСВ, КЕВР, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, Националния омбудсман.
Кметовете се обединиха и около намерението си чрез областния управител да поискат среща с Министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да потърсят съдействие за решаване на проблемите във ВиК Шумен.
Главният инженер „ВиК“ ООД – Шумен инж. Антон Стефанов аргументира увеличението на цената на водата с факта, че цената не е актуализирана от 2019г, а многократно са се увеличили разходите на дружеството за електроенергия, както и е увеличена минималната работна заплата.
В рамките на дневния ред за четвърти път Общото събрание не взе решение по Бизнес плана за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ ООД Шумен като ВиК оператор за периода 2022-2026г. Против бизнес плана гласуваха общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Върбица и Никола Козлево, а община Хитрино и община Смядово- „въздържал се“. Като представляващ държавата областният управител проф. Христо Христов гласува с мандат, получен от МРРБ и МОСВ, „за“ съгласуването на Бизнес плана на ВиК дружеството.
Общото събрание на Асоциацията по ВиК отново не взе решение и по отношение одобрението на подробна инвестиционна програма за 2023г., изготвена от „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД. При гласуването „за“ програмата гласуваха държавата и общините Нови пазар, Върбица и Никола Козлево. Общините Шумен, Смядово и Хитрино гласуваха „въздържал се“, а община Велики Преслав- против. Предвид неизпълнението на чл. 14, ал 3 от Правилника за дейността на Асоциациите по водоснабдяване и канализация, според който решенията на Общото събрание на асоциацията се вземат с мнозинство от ¾ от гласовете на присъстващите, беше насрочено ново заседание на Общото събрание, което ще се проведе на 8 август.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВандали посегнаха на цветна леха в Нови пазар
Следваща статияЖълт код за жеги в Шумен и още 12 области

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

61 − = 57