дом Здраве РЗИ-Шумен спечели и на втора инстанция дело за установено нарушение на забраната...

РЗИ-Шумен спечели и на втора инстанция дело за установено нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места

0
ДЯЛ
Pixabay.com

РЗИ – Шумен спечели и на втора инстанция дело за установено нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, съобщиха от Здравната инспекция.
Оттам напомнят, че се извършва ежедневен и безкомпромисен контрол по спазване разпоредбите на Закона за здравето за ограничаване на тютюнопушенето.
От началото на 2023 г. до сега при извършване на многобройните проверки по чл. 56 и 56а от Закона за здравето, инспекторите са установили тютюнопушене от клиенти в закрити обществени места (питейни заведения и игрални зали). Съставени са 36 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). От тях издадените наказателни постановления са 20, а при 16 е сключено споразумение с наказващия орган по реда на измененията на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) от декември 2021 г. Съгласно чл. 58 г от ЗАНН, споразумение може да се сключи при започнато административнонаказателно производство, тоест след съставяне на акта. В такъв случай, наложеното наказание глоба се определя в размер на 70 на 100 от предвидения минимум, като нарушителят приема да заплати размера на глобата в 14-дневен срок от сключването на споразумението.
От съставените актове, два са на юридически лица и след издадените наказателни постановления от директора на РЗИ – Шумен е наложена „имуществена санкция“ в размер на 3 000 (три хиляди) лева.
В единия случай инспекторите установяват, че дружеството, което стопанисва кафе-аперитив по пешеходната зона на бул.„Славянски“ в Шумен е допуснало нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, като в допълнително изградено помещение и при плътно затворени подвижни стени и таван, клиент нарушава забраната за тютюнопушене.
Съставен е акт за установяване на административно нарушение, който е подписан от представител на стопанисващото дружество с писмени възражения, като според него „помещението е открито, с плъзгащи се врати и отворен покрив и се води открито обществено място с естествена циркулация“.
След установяване на фактическата обстановка, Районният съд в Шумен е счел, че „… в проверения обект, представляващ допълнително изградено закрито помещение от метална конструкция и стени от винил, представляващо закрито обществено място, стопанисвано от санкционираното лице, търговецът на визираната в наказателното постановление дата е допуснал нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места …“. Следва депозирана жалба от страна на санкционирания, който отправя искане за отмяна на съдебния акт и на наложената на юридическото лице имуществена санкция, като счита, че провереното място не представлява закрито обществено място.
РЗИ – Шумен оспорва предявената жалба пред Шуменския административен съд. В Решението му се посочва, че жалбата на предявилото я лице е неоснователна, а фактическата обстановка, описана в акта, съставен от инспектор на РЗИ – Шумен и последвалото наказателно постановление е достоверна.
Окончателното решение на Административен съд – Шумен, което оставя в сила и решението на Районния съд – Шумен е, че счита за основателна и претенцията на РЗИ – Шумен за присъждане на разноски по производството.
Регионална здравна инспекция обръща специално внимание, че по пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщината работи по три варианта за дела си в хотел „Шумен“
Следваща статия„Поетични амплитуди“ в Шумен с участието на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here