дом Общество Проблемите на ВиК сектора ще се обсъждат в Областна администрация-Шумен всеки месец

Проблемите на ВиК сектора ще се обсъждат в Областна администрация-Шумен всеки месец

0
ДЯЛ

Работна среща по проблемите на ВиК сектора в област Шумен проведе областният управител д-р Владимир Йолов с управителя на ВиК Шумен инж. Емил Томов и експерти от дружеството. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. В срещата участваха заместник областният управител Николай Колев, Надежда Петкова – ръководител на звеното за управление на проект „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен“, както и дългогодишният кмет на Шумен Александър Узунов.
Областният управител набеляза работа в две направления – необходими промени в Асоциацията по ВиК и основни проблеми в общините, отнасящи се до ВиК дружеството. Необходимо е да се работи за разширяване на контролните функции на Асоциацията по ВиК, за да бъде постигната по-добра ефективност на дейността, тъй като в момента тя няма правомощия да санкционира при установени нарушения. По-висок размер на неустойките за оператора при неизпълнение на инвестиционната програма, промяна в срока за ежегодното одобряване на инвестиционната програма от страна на Асоциацията по ВиК, по-ясно уреждане на въпросите със собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публичната ВиК инфраструктура са друга част от предложенията, по които областният управител работи съвместно с екипи на БАН и МРРБ.
Като основни проблеми в работата си с ВиК оператора общините посочват състоянието на водопроводната мрежа, забавяне на възстановяването на пътните настилки след ремонт на авария, липсата на средства за подмяна и ремонт на водопроводи. От своя страна управителят на ВиК-Шумен инж. Емил Томов посочи, че е необходимо собствениците на ВиК инфраструктурата в лицето на общините също да инвестират и да извършват необходимите ремонтни дейности, защото ВиК-Шумен няма ресурс за всички проблемни места.
На срещата беше коментирана и предстоящата реализация на проекта за изграждането на Пречиствателната станция за питейни води и подмяната на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ до град Шумен. „Предстоят срещи с всички изпълнители, за да се уточни как ще се работи, в какви срокове, защото до края на 2023 г. трябва да приключат строителните дейности, а има договори със срок на завършване през 2024 г.“, съобщи управителят на ВиК. Ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова информира, че в момента се извършват необходимите съгласувателни процедури за подмяната на довеждащия водопровод. По отношение на изграждането на Пречиствателната станция за питейни води има забавяне, като удълженият краен срок е изтекъл на 15 юли и на този етап фирмата изпълнител търпи ежедневни финансови санкции.
Областният управител заяви, че за решаване на проблемите са необходими съвместните усилия на всички институции. „Важно е да се очертае пътя за решаване на всички проблеми пред проекта, защото тези проблеми касаят не само ВиК, но и други институции. Настоявам да заложим на екипната работа, за да си свършат работата всички институции и да е успешен този важен за всички шуменци инфраструктурен проект“, заяви д-р Йолов. Той ще изисква конкретна информация относно всички процедури по изграждането на Пречиствателната станция за питейни води и подмяната на довеждащия водопровод, както и конкретни предложения от страна на ВиК-Шумен за краткосрочни и дългосрочни решения на проблемите.
Днешната среща е първата от поредицата срещи, които Областната администрация ще организира с ръководството на ВиК всеки месец. В тях ще участват всички институции, отговорни за реализацията на проектите, ще се поставят конкретни задачи, ще се обсъждат конкретни казуси и ще се отчита извършената дейност от всички институции. Д-р Йолов подчерта, че е необходимо да има прозрачност на всички действия в сектора. „ВиК дружеството се нуждае от професионален поглед и експертно управление. От днес ще изисквам решения и обща екипна работа от всички“, заяви областният управител.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКултурна панорама на Община Шумен за август
Следваща статияГеорги Георгиев: Одобрен е проект за решаване на водния проблем на две села в Новопазарско
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here