дом Други ПП в Шумен скочи срещу парите за чистота, искат сепарираща и компостираща...

ПП в Шумен скочи срещу парите за чистота, искат сепарираща и компостираща инсталация

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Ръководството на политическа партия „Продължаваме промяната“ в Шумен призова общинските съветници да не гласуват за план-сметката в разходната част за необходимите средства за дейност „Чистота“, внесена от общинския кмет Любомир Христов.
Предлагат от план-сметката за 2023 година да отпаднат средствата за изграждане на претоварна станция и те да бъдат насочени за проектиране и изграждане на Регионална сепарираща и компостираща инсталация, която ще гарантира перспектива и устойчиво управление на отпадъка, както и приемливи цени заплащани от гражданите за неговото оползотворяване. Предложението им е и част от средствата да се насочат към увеличаване честотата на миене на улиците и кварталите, тъй като Шумен е на едно от челните места по концентрация на финни прахови частици в България.
От партията изпратиха позиция до медиите, която гласи:
Оставяме на компетентните органи да преценят законосъобразно ли е разглеждането на План-сметката след срока по ЗМДТ, който е до 15.01 ежегодно, но сме длъжни да Ви запознаем със следните моменти от нея. Както и въпросите, които възникват при нейния анализ.
Кметът на Община Шумен е председател на регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което влизат още седем общини от областта. Представената план-сметка, както и всички действия на кметския екип в сферата на управлението на отпадъците са в пълно противоречие с основополагащите принципи на опазване на околната среда и чл. 3, т. 4 от ЗООС: „Участие на обществеността и прозрачност в процеса на вземане на решение в областта на околната среда“.
Задават и следните въпроси:
1. Защо в план-сметката няма предвидени никакви средства за проектиране и изграждане на Регионална сепарираща и компостираща инсталация, което е в противоречие на държавната и Европейска политика. Това ли е представата на този екип за развитие на екологичната инфраструктура?
2. Най-големият разход в план-сметката от над 5 млн. лева е за товарене, транспортиране и сепариране на боклука в инсталацията в с. Езерово.
Защо няма анализи по елементи в план-сметката на цената за услугата от 138,90 лв./тон?
3. Защо има заложени 1.3 милиона лева за изграждане на претоварна станция, след като всички общини в района сами си извозват боклука до Езерово? Видно от регистъра за обществени поръчки през последните години за нуждите на ОП „Чистота“ – гр. Шумен са закупени седем нови специализирани автомобила за сметоизвозване. Защо събрания боклук в общински камиони не се транспортира директно до инсталацията в Езерово?

„Във връзка с горепосоченото призоваваме общинските съветници в Общински съвет – Шумен да не гласуват предложената от кмета на община Шумен докладна, както и предлагаме следните решения за по-добро управление на средствата за „Чистота“ в община Шумен, които биха довели до това нашата община да бъде по-чиста през тази и следващите години%, заявяват от „Продължаваме промяната“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроменят правилата за придобиване право на лов
Следваща статияШуменските евреи градят паметник в знак на благодарност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here