дом Общество По-малко данък при ремонт на жилището – ето условията!

По-малко данък при ремонт на жилището – ето условията!

0
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

През данъчна кампания 2022 задължените лица могат да се възползват от новото данъчно облекчение за ремонт на жилището си, съобщиха от Приходната агенция. Облекчение за ремонт и/или подобрения могат да ползват местните и чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Те имат възможност да приспадат от данъчната основа (от получени доходи от трудови и извънтрудови правоотношения, от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество и от други източници), направените през 2021 година плащания за труд във връзка с подобрения и/или ремонт на един недвижим жилищен имот в общ размер до 2 000 лв. Това става чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ с попълване на приложение 10 към нея.
Най-важното условие , за да се възползват от данъчното облекчение за ремонт или подобрение на жилището, е задължените лица да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

Условия за ползване на данъчно облекчение за ремонт:

-недвижимият жилищен имот е на територията на Република България;
-физическото лице е собственик или съсобственик на недвижимия жилищен имот;
-подобренията и/или ремонтът са извършени от местни лица на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна от Европейското икономическо пространство;
-недвижимият жилищен имот не е включен дейността на предприятието в случай, че лицето извършва стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон;
-физическото лице притежава документ за платения труд във връзка с извършването на подобренията и/или ремонта на жилищния имот, съдържащ реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, например фактура. Документът трябва да е придружен от документ за плащането (фискален бон, когато е налице задължение за издаването му, разписка, банков или друг документ);
-физическото лице и лицето, извършило ремонта, не са свързани лица.
Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие че общият размер на облекчението, ползван от всички съсобственици, не превишава сумата от 2 000 лв.
Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ се подава в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., тъй като 30 април е почивен ден.
Физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци, включително ЕТ, както и физическите лица – земеделски стопани, избрали да се облагат като ЕТ, подават годишна данъчна декларация за придобитите през 2021 година доходи от 1 март до 30 юни 2022 г.
Годишната данъчна декларация може да се подаде по електронен път в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) от НАП или квалифициран електронен подпис , на място в офиса на агенцията и по пощата с обратна разписка и в офисите на Български пощи на територията на областта.
От НАП припомнят, че при деклариране и плащане на дължимите данъци до 31 март данъкоплатците могат да се възползват от 5% отстъпка. Като важно условие за това е към момента на подаване на декларацията да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и да внесе данъка за довнасяне до 31 март на следващата година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСрокът на „зеления сертификат“ у нас остава 1 година
Следваща статияВерижна катастрофа с ранени на АМ „Хемус“, едната от колите е с шуменска регистрация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here