дом Общество Отрицателният прираст в областта достигна 15.1‰

Отрицателният прираст в областта достигна 15.1‰

0
ДЯЛ
Снимка: Ивайло Сакелариев

През 2021 година в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Шумен е намаляло с 2 574 души.
Коефициентът на естествения прираст, е минус 15.1‰1. Това показват данните на местната статистика за 2021 година.
През 2021 година всички области в страната имат отрицателен естествен прираст.
С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (-6.8‰), Сливен (-9.0‰) и Варна (-9.2‰).
С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е област Видин – минус 25.7‰, следвана от областите Монтана – минус 23.1‰, и Габрово – минус 22.1‰. В двадесет и четири области населението намалява с над 10 на 1 000 души през 2021 година.
Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст, който се формира като разлика между броя на заселилите се и броя на изселилите се. През 2021 година нетното салдо от външната миграция за страната е положително – плюс 12 706 души, а изменението на населението в резултат на външната миграция измерено чрез коефициента на нетна миграция, е +1.8‰2.
Нетното салдо от външната миграция в област Шумен през 2021 г. е положително (3.4‰), докато механичният прираст от вътрешната миграция е отрицателен – минус 2.1‰.
През 2021 година единадесет области имат положителен механичен прираст. Най-голям механичен прираст има в областите Кърджали (12.6‰), Бургас (7.4‰), Варна и Пловдив – по 6.0‰. С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-8.7‰), Кюстендил (-5.6‰) и Враца (-5.2‰).
В резултат на влиянието на естествения и механичния прираст през 2021 година населението в област Шумен намалява с 2 358 души.
Общо 4 311 души от област Шумен са се преместили да живеят в друг град на страната или в чужбина. Миналата година жителите на област Шумен, сменили своето обичайно местоживеене с друго населено място в рамките на страната са 3 420 души. От тях 1 871 лица (54.7%) са се преселили в населено място в областта. През 2021 година 891 души са променили своя настоящ адрес от област Шумен в чужбина.
1 471 лица са променили миналата година своето обичайно местоживеене от чужбина в област Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗатягат контрола по пътищата в Шуменско
Следваща статияСъс сирени и военен ритуал шуменци почетоха подвига на Ботев
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here