дом Общество 7 266 одобрения за енергийни помощи до момента в Шуменско, изплащането започва...

7 266 одобрения за енергийни помощи до момента в Шуменско, изплащането започва на 15 септември

0
ДЯЛ
24shumen.com

Общо 7 266 лица и семейства в Шуменско имат одобрение за получаване на енергийни помощи за новия зимен сезон. Това съобщи за 24shumen.com ръководителят на Дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева.
От 1 юли до момента са подадени 11 314 заявления. Отказите са 1 981, а други 1 900 документа са в процес на обработка.
Кампанията за прием на заявления за целева помощ за отопление продължава до 31 октомври. Лицата и семействата, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, имат възможността да кандидатстват в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.
Помощта за отопление се отпуска за периода от 1 ноември 2021 година до 31 март 2022 година.
Размерът на помощта, е определен със заповед на министъра на труда и социалната политика на база на осреднената крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители, и е в общ размер на 523.55 лева или с 27,75 лева повече от миналата година, с което се цели компенсиране на поскъпването на електроенергията на регулирания пазар.
Изплащането на сумите започва от 15 септември. Всички граждани, които имат право на този вид подкрепа, ще получат цялата сума еднократно.
Традиционно в област Шумен най-много заявления са подадени за отопление с твърдо гориво, като желанието на нуждаещите се е да им бъдат подпомагането им да е под формата на пари.
За тези, които са пожелали получаването на помощта чрез доставчик на твърдо гориво, следва да знаят, че заповедта за право следва да бъде реализирана най –късно до 20 ноември тази година.
За търговците на твърдо гориво напомням, че отчитането в Дирекции „Социално подпомагане“ е най-късно до 5 декември, като доставката следва да бъде не по късно от 30 ноември на правоимащите лица.
През миналия отоплителен сезон ( 2020-2021 г.) в област Шумен за подпомагане с целева помощ за отопление са кандидатствали 13 817. От тях са подпомогнати 11 409 лица и семейства.
Право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други констатирани обстоятелства.
За да получат помощ, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения. Хората и семействата, които кандидатстват, трябва да отговарят и на допълнителни условия за достъп. Например: да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество; да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация; да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо сигнал: Проверяват за замърсяване водите на река Поройна
Следваща статияАхмед Доган няма да се яви в парламента – резиденция „Росенец“ не е негова! Градинарят Мехмед знаел много
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here