дом Общество Община Върбица иска да напусне Асоциацията по ВиК в областта заради високата...

Община Върбица иска да напусне Асоциацията по ВиК в областта заради високата цена на водата

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация

Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен обсъди на свое заседание решение на Общински съвет – Върбица за промяна границите на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Шумен“ ООД чрез напускане на община Върбица на асоциацията. На заседанието присъстваха заместник-областният управител Нели Георгиева, кметове и заместник-кметове на общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Каолиново, Върбица, Каспичан, Венец, Смядово и Никола Козлево, както и главният инженер на „ВиК“ ООД – Шумен инж. Антон Стефанов.
Кметът на община Върбица Мердин Байрям изрази несъгласието на жителите на населените места в общината с по-високата цена на водата, заложена в новия бизнес план. Той съобщи, че има подписка срещу увеличението на водата, подкрепена от над 5 хил. души. „Ние ползваме изцяло гравитачни изворни води, ние не ползваме помпажни води. Няма разход на електроенергия, а това не е съобразено от ВиК дружеството“, каза кметът на община Върбица. Той подчерта, че общината е имала големи очаквания от Асоциацията по ВиК, но през годините нищо не се е случило.
Заместник-областният управител Нели Георгиева, която води заседанието, представи становището на държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по този казус. „Позицията на държавата е да не се променят границите на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Шумен“ ООД, чрез отпадане на община Върбица от асоциация по ВиК“, заяви Нели Георгиева. Според становището на министъра на регионалното развитие и благоустройството мотивите към това решение на Общински съвет Върбица не съдържат информация, анализи и обосновки по отношение осигуряването на стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услуги на потребителите на територията на общината, на осигуряването на средствата за изграждането на задължителната инфраструктура за постигане на съответствие с Директива 2020/2184 относно качеството на водата, предназначена за консумация от човека и Директива 91/271/ЕИО за пречистването на градски отпадъчни води, както и по отношение изпълнението на ангажиментите на община Върбица по сключеното с МРРБ споразумение, с което са осигурени средства в размер на 1 633 259 лв. за изпълнение на дейности по реализация на проект „Реконструкция на съществуващ довеждащ водопровод от местността Рибника до село Тушовица“.
„Общините, като собственици на публичната ВиК инфраструктура, следва да приемат информирани и отговорни решения относно стопанисването, поддържането и експлоатацията на публичните ВиК системи и съоръжения и предоставянето на ВиК услуги на потребителите, съобразени с държавната политика в отрасъл водоснабдяване и канализация, както и да проявят ангажираност и съпричастност към подобряване на водоснабдяването и канализацията и качеството на ВиК услугите на територията на областта“, се казва още в становището на МРРБ.
Заместник-областният управител съобщи, че се очакват методически указания от МРРБ за начина и процедурата, по която може да се осъществи напускането и промяната на границите на обособената територия, обслужвана от ВиК Шумен и след това този въпрос ще се гласува от Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен.
Кметовете на общини от област Шумен, които присъстваха на заседанието, изразиха подкрепата си за решението на Общинския съвет Върбица за напускане на община Върбица на асоциацията. Те бяха единодушни, че проблемите във ВиК сектора са много сериозни и е необходима намесата на държавата за тяхното преодоляване. Амортизирана водопроводна мрежа, липсата на достатъчно инвестиции, недостиг на вода в редица населени места бяха част от въпросите, които поставиха кметовете и призоваха за конкретни мерки и действия в сектора от страна на държавата.
Общото събрание на Асоциацията по ВиК отново не взе решение по отношение одобрението на подробна инвестиционна програма за 2023г., изготвена от „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД. При гласуването „за“ програмата гласуваха държавата и общините Нови пазар, Каолиново, Каспичан, Венец, Смядово и Никола Козлево. Община Шумен гласува „въздържал се“, а общините Велики Преслав и Върбица – против. При полученото процентно съотношение 57.62% „за“, 8.70% „против“ и 33.68% „въздържал се“ от гласовете в Общото събрание на Асоциацията не беше прието решение.
Общото събрание не взе решение и по Бизнес плана за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ ООД Шумен като ВиК оператор за периода 2022-2026г, който се внася за обсъждане за пети път на заседание на асоциацията. Заместник-областният управител Нели Георгиева представи позицията на държавата, че не следва да се дава мандат за гласуване, предвид това, че бизнес плана е одобрен с решение на КЕВР от 30 юни тази година. Съгласно правилника за работа на асоциацията при липсата на мандат гласуването се отбелязва като „въздържал се“. Против бизнес плана гласуваха общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Каолиново, Върбица, Венец, Смядово и Никола Козлево, а община Каспичан- „въздържал се“. С оглед процентното съотношение 0% „за“ , 61.14% „против“ и 38.86% „въздържал се“ от гласовете в Общото събрание на Асоциацията няма взето решение.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАрест за 61-годишния Ивелин, отглеждал със сина си марихуана в оранжерия в Нови пазар
Следваща статияДве катастрофи затрудняват движението в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 48