дом Общество Община Шумен няма да подкрепи отпускането на кредит за ВиК

Община Шумен няма да подкрепи отпускането на кредит за ВиК

0
ДЯЛ

Представителят на Община Шумен в Общото събрание на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ще гласува „Въздържал се“ по всички точки от дневния ред на заседанието, насрочено за 2 август. Това реши с 34 гласа „За“ и 3 „Въздържал се“ Общински съвет-Шумен.
В точка първа от дневния ред на Общото събрание на ВиК се иска приемане на решение „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД да сключи договор за заем с „Български ВиК Холдинг“ ЕАД за изпълнение на проект № BG16M1OP002-1.016-0012-C-01 „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособената територия обслужвана от ВиК Шумен“ в размер до 25 146 002 лв.
Точка втора предвижда одобрение на договор за заем с „Български ВиК Холдинг“ ЕАД за финансиране на ДДС, което е част от стойността на проекта и представлява собствен принос на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ за изпълнение на същия проект“ в размер до 3 938 877 лв.
До решението на Общинския съвет се стигна след кратки дебати по време на които съветникът Добромир Драев отбеляза, че не ясно за какво от Водното дружество искат близо 4 милиона лева. Той предложи да се организира среща в Шумен с участието на всички отговорни институции, сред които КЕВР, МРРБ, „Български ВиК холдинг“, на която да се обсъдят проблемите на водоснабдяването. Според Данаил Данчев трябва да се даде отговор на въпроса защо „ФОНД ФЛАГ“ е отказал финансиране на „ВиК – Шумен“, както се предвиждаше по-рано, а и размерът на заема е прекалено голям. За проф. Борислав Беджев е необяснимо свръх драстичното увеличение на исканата сума. Докато преди година се е говорело за 12.5 милиона лева, сега се искат 29 милиона лева, нещо което не може да се обясни с високата инфлацията. Красимир Костов отбеляза, че по отношение на водоснабдяването държавата от години унижава Общински съвет-Шумен и не зачита неговото мнение. Той предложи да се пристъпи към излизане от ВиК Асоциацията и да се пристъпи към създаване на общинско водоснабдително дружество. Съветникът инж. Иван Йонков обясни, че излизане от водната Асоциация сега би значело големия воден проект да не се реализира. Според него на по-късен етап е възможно да се мисли за общинско ВиК.
Новият управител на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ продължи практиката на своите предшественици и не уважи поканата на Общински съвет-Шумен да присъства на обсъждането на докладната записка, за да даде разяснения по въпросите, които интересуват съветниците. Той изпрати писмени обяснения.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБСП върна третия мандат, президентът Радев: Управляващата коалиция завещава хаос в енергетиката
Следваща статияКонтролата с „Адаспорт“ в Нови пазар беше прекратена заради агресивна игра на гостите
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here