дом Общество Обявиха процедура за избор на съдебни заседатели

Обявиха процедура за избор на съдебни заседатели

0
ДЯЛ

Общинският съвет в Шумен открива процедура за избор на съдебни заседатели към Окръжен съд за мандат 2023-2026 година. Това съобщиха от пресцентъра на местна администрация.
Срокът за подаване на документите е от 1 до 20 юни включително на гише №3 в сградата на Община Шумен.
Кандидатите трябва да са дееспособни български граждани на възраст между 21 и 68 години. Нужно е да имат настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатстват. Сред изискванията са да имат завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, да не страдат от психични заболявания, да не са съдебни заседатели в друг съд или ако са такива, да декларират пред Общински съвет Шумен, че ако бъдат избрани, ще подадат молба за напускане в съда, в който мандатът им все още не е изтекъл до датата на полагане на клетва пред Шуменския окръжен съд. Мераклиите трабва още да не са общински съветници от съдебния район, за който са избрани, да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели, да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани, да не са били съдебни заседатели за повече от два последователни мандата към Шуменския окръжен съд.

Документите за кандидатстване включват:
Молба свободен текст, в която задължително трябва да бъдат вписани телефонен номер за обратна връзка, както и имейл на кандидата.
Подробна автобиография, подписана от кандидата;
Нотариално заверено копие от дипломата за завършено образование;
Медицинско удостоверение за това, че кандидатът не страда от психическо заболяване;
Две препоръки и данни за контакт с двете лица, които са направили препоръките, към които общинските съветници да се обръщат за допълнителна информация по препоръките;
Мотивационно писмо;
Писмено съгласие;
Декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3 от Закона за съдебната власт;
Документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 година.
Обстоятелството по чл. 67, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт – за това, че кандидатът не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, се установява служебно от комисията и не е необходимо кандидатите да представят свидетелство за съдимост.
В случай, че кандидатът за съдебен заседател в Шуменския окръжен съд е съдебен заседател в друг съд, той трябва да декларира пред Общински съвет Шумен, че ако бъде избран, ще подаде молба за прекратяване на правомощията му в съда, в който мандатът му не е изтекъл, преди полагане на клетвата като новоизбран съдебен заседател в Шуменския окръжен съд, с оглед изискванията на чл. 33, ал. 2 от Наредба № 7 за съдебните заседатели. Проверката за това, дали е изпълнил това свое задължение, следва да бъде извършена от комисията, създадена по реда на чл. 68Д от Закона за съдебната власт.
Комисията за избор ще проведе изслушване на кандидатите в публично заседание на 12-ти и 13-ти юли, като за него ще бъдат уведомени всички кандидати.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗасилено полицейско присъствие в областта на 1 юни
Следваща статияСлужители на ОДМВР-Шумен рискуваха живота си, за да спасят давещ се в морето мъж
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here