дом Криминале НОИ-Шумен разобличи лекар, уреждал пенсии за инвалидност

НОИ-Шумен разобличи лекар, уреждал пенсии за инвалидност

0
ДЯЛ

Националният осигурителен институт съобщи за фалшифициране на документи от общопрактикуващ лекар в Шумен, който подправял реално съществуващи медицински документи, за да могат лица, които нямат такова право, да получат възможност да получават пенсия за инвалидност. Той е нарушил грубо закона и професионалната етика в опит да извлече неправомерно изгода за себе си и за други хора.
Историята с въпросния лекар започва да се разплита при една от проверките на медицинската комисия към териториалното поделение на НОИ, призвана да осъществява контрола върху експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК.
В хода на работата на комисията през април 2021 г. у експертите възникват съмнения относно достоверността на група издадени от ТЕЛК експертни решения. Основната причина за това е идентичността на диагнозата – инсулинозависим диабет със 71 на сто трайно намалена работоспособност. В наличните десет медицински експертни досиета обаче липсва каквато и да било документация за инсулинолечение, непълен е наборът от лабораторни изследвания, няма документи за предхождащо наблюдение на заболяването. В същото време се натрапва и обстоятелството, че всички медицински направления за ТЕЛК са издадени от една и съща индивидуална лекарска практика, гръмко наречена „Амбулатория за първична медицинска помощ“ ЕООД, пише в последния бюлетин на НОИ.
Освен тези два обичайни маркера за нарушение – еднакви диагнози, един и същ лекар, опитните експерти забелязват и че представените в досиетата документи са стандартни и относими към поставената диагноза, а именно:
едно лабораторно изследване за кръвно-захарен профил и три специализирани прегледа – от ендокринолог, съдов хирург и невролог. Те обаче далеч не са достатъчни, за да внесат необходимата яснота относно давността на заболяването, хода на лечението, изчерпаните възможности на пероралната терапия и необходимостта от назначаване на инсулинотерапия – състояние, което, освен че изисква по-скъпо лечение, налага редовни медицински прегледи и като краен резултат дава право на пенсия за инвалидност. Не са налични и предхождащи медицински документи, по
които може да се проследи историята на заболяването. Тези обстоятелства пораждат недоверие в комисията относно правилността на действията, свързани с насочването на лицата към ТЕЛК за освидетелстване и постановяването на експертни решения въз основа само на наличните медицински документи.
В резултат е изготвен сигнал до Районна прокуратура в Шумен за 21 лица с искане за извършване на проверка по отношение на издадени от лекарската практика медицински направления за ТЕЛК и съответно – на издадените експертни решения на ТЕЛК, тъй като наличните документи и изследвания в медицинските досиета не отговарят на изискването за дадените 71 на сто трайно намалена работоспособност, а пораждат съмнения за организирана схема за източване на фондовете на държавното обществено осигуряване.
В хода на разследването е установено, че реални амбулаторни листове, издадени от други лекари, са били преправени от „героя“ в тази история. Наивен е способът на подмяната – докторът изрязвал карето с данните на своя „пациент“ от амбулаторния лист, който самият той бил издал, и го залепял върху амбулаторния лист, издаден от друг лекар-специалист за реално прегледано лице. Така първобитно изготвените псевдодокументи били копирани, а върху копията е била поставяна заверка с подпис и печат на доктора измамник.
В Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) докторът нарушител попълвал медицинско направление за ТЕЛК, като вписвал в него данните за лицето, за което бил изготвил преправените документи. Така изготвеното заявление подписвал с личния си електронен подпис и изпращал по електронен път към ТЕЛК. Заявлението за ТЕЛК и медицинските документи подавал и на хартиен носител в Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) на РЗИ. По онова време добре дошли като алиби станали наложените ограничения покрай пандемията с COVID-19, а и „за да направи добро на пациентите“, лекарят носил сам комплекта от документи в РКМЕ. Зле скроеният план удря на камък, когато документите стигат до НОИ.
Схемата с рязане, лепене и копиране се потвърждава от заключенията на назначената в хода на разследването съдебно-техническа експертиза, от извършените други експертизи и в крайна сметка от самопризнанията на самия лекар, който описал надлежно първобитния начин, по който е решил да създава документи с невярно съдържание.
Медикът е признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата, наложеното наказание е пробация за срок от 9 месеца. От подадените 21 сигнала са отпуснати 8 пенсии, издадени са разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми по тези пенсии и всичките задължения са платени.
Забележка: Материалът е подготвен по информация от ТП на НОИ – Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредседателят на УС на СИДП Александър Арамов: Да пазим горите чисти!
Следваща статияВременно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 2