дом Политика Няма нарушения при адресните регистрации в Шуменско, но заличиха 6 в община...

Няма нарушения при адресните регистрации в Шуменско, но заличиха 6 в община Никола Козлево

0
ДЯЛ

Приключиха проверките на адресни регистрации в общините на територията на област Шумен. За резултатите от тях областният управител проф. Добромир Добрев уведоми днес министър-председателя акад. Николай Денков, по чието разпореждане бяха извършени след доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството за завишен брой адресни регистрации в редица населени места.
Във връзка с депозиран в Областна администрация Шумен сигнал през юни 2023 година комисия извърши проверка в село Ружица, община Никола Козлево. В резултат на проверката кметът на община Никола Козлево издаде заповед, с която са заличени 6 броя адресни регистрации.
Проверките бяха извършени от междуведомствени комисии, включващи в състава си представители на областната и съответната общинска администрация, представители на ОД на МВР и ТЗ „ГРАО“ Шумен. Проверени са общо 2 193 адреса в населени места във всички общини от област Шумен по график в периода от 23.10.2023 г. до 30.10.2023 г. включително.
Протоколите с констатациите на комисиите са предоставени на областния управител и на съответния кмет на община. При анализа се установява, че са спазени изискванията на Закона за гражданската регистрация. Констатациите са идентични във всяка община, като по-важните от тях са:
натрупването на регистрации по настоящ адрес е следствие от законовото право на лицата с подадени заявления за получаване на социални помощи (детски надбавки, енергийно подпомагане, дървесина за отопление и др.);
записване на деца в определени детски градини и училища;
неуредени административни адреси и липса на идентификатори по кадастралните карти и регистри;
закупуване на имоти в близки до общинските центрове населени места (тип вила);
многолюдни фамилии от малцинствата, които обитават къщи без документи за собственост, не заплащат местни данъци и такси, но следва да са адресно регистрирани поради описаните причини и най-вече за гарантиране правата на различните етноси;
наличието на много лица на адреси от публикувания от МРРБ списък или т.н. струпване на голям брой лица на адрес, представляват имоти със стари адресни регистрации, общежития, общински имоти, многоетажни и еднофамилни къщи без уточнени самостоятелни обекти в тях, поземлени имоти с няколко еднофамилни или многофамилни сгради в тях, записани на един номер, социални услуги като старчески домове, защитени жилища или други ведомствени жилища, регистрации на чужди граждани по настоящ адрес от Република Турция, Украйна, Молдова и др.

В хода на проверката в част от общините е установено, че в случаите с извършени голям брой адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес се касае за лица с двойно гражданство, които към момента не живеят в страната. Предвид това, членовете на комисията следва да запознаят кмета на съответната община с направените констатации, който по собствена инициатива да образува нова проверка по чл. 99б, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация с цел изясняване на обстоятелствата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъдът: ЦИК е действала законно за машините, зам.-министърът няма право на достъп до кодовете
Следваща статияИнституциите и общините в областта са подготвени за работа при зимни условия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

44 − = 38