дом Бизнес НАП: Сезонните работници заплащат сами здравните си осигуровки

НАП: Сезонните работници заплащат сами здравните си осигуровки

0
ДЯЛ

Сезонните работници трябва да плащат здравните си осигуровки сами след приключване на заетостта им, ако не започнат друга работа или се регистрират на трудовата борса, но без право на обезщетение. Това припомнят от офиса на НАП в Шумен.
Задължението касае временно наетите работници по прибиране на реколтата и подготовка на селскостопанската продукция за пазара, както и сезонно наетите в туристическия отрасъл.
Дължимите вноски за 2022 година са в размер 28,40 лв. за месец. Те се внасят до 25-о число на месеца, следващ този, за които се отнасят. Например, ако вноските се дължат за месец август, то те трябва да бъдат внесени до 25 септември.
За да продължат да ползват здравните услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, освободените сезонни работници трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офиса на НАП и да внесат дължимите вноски. Декларацията се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, в който лицата са приключили сезонната си работа. В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.
Образец на декларацията може да се получи в сградата на офис на НАП Шумен на адрес: ул. „Адам Мицкевич“ № 1, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа и помощ при подаване на декларацията.
Правата за здраве на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Ако лице с прекъснати здравни права е платило дължимите вноски в деня, в който трябва да ползва здравни услуги, и това все още не е отразено в системата на НАП, а трябва да постъпи спешно в болнично заведение, тогава то може да поиска от НАП да му се издаде удостоверение, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи. За да бъде издаден такъв документ, лицето трябва да представи вносните бележки, с които да докаже направените от него вноски за здравно осигуряване. Това удостоверение дава възможност да се ползва безплатна медицинска помощ за съответния период.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаказания за футболистите
Следваща статияВременно се затваря за движение част от панорамния път за Стария град
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here