дом Общество Намаляват учениците в областта, планират по-малко паралелки през новата учебна година

Намаляват учениците в областта, планират по-малко паралелки през новата учебна година

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Предложението на Регионалното управление на образованието за държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. в училищата в област Шумен беше одобрено на заседание на Постоянната комисия по заетостта, председателствано от областния управител проф. Добромир Добрев. Предложението включва прием на ученици в V клас, в VIII клас и допълнителен държавен прием в XI клас и беше представено от Николай Русев- старши експерт обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Шумен. Държавен план-прием на територията на област Шумен се осъществява в 28 общински и 5 държавни училища.
Според представената информация през настоящата учебна година 1 319 ученици от област Шумен завършват VII клас. Пред комисията Николай Русев коментира сериозното влияние на демографския фактор и броя на учениците, които се очаква да завършват VII клас в годините до 2030 година. През този период учениците, на които предстои да завършат VII клас, ще намалеят до 1 100 в края на периода. „Очевидно е, че се налага да бъде преоразмерена системата и да вземем мерки, за да можем да реализираме прием в повече училища и да осигурим според възможностите по-широк достъп до качествено образование“, каза Русев.
Областният управител проф. Добромир Добрев коментира, че през последните години се наблюдава тенденцията да не се работи активно съвместно между общините, РУО, работодателите и родителите. „Общините са пасивни, те имат и различни проблеми, но децата намаляват във всички общини и промените в училищната мрежа са наложителни предвид тенденциите в демографските данни“, заяви проф. Добрев.
На база целевите прогнозни стойности за област Шумен като възможен максимален брой паралелки от МОН са определени 57 паралелки, а направените предложения на училищата са 67 паралелки.
Предложението на Регионалното управление на образованието е за учебната 2024/2025 да бъде реализиран прием в 62 паралелки. 28 от тях са професионални паралелки с 5-годишен срок на обучение, като 20 от тези паралелки са в професионалните гимназии във Велики Преслав, Нови пазар и Шумен, а осем са в средни училища във Велики Преслав, Върбица, Никола Козлево, Нови пазар и Шумен.
Три са професионалните паралелки с 3-годишен срок на обучение в обединени училища в общините Каспичан и Шумен. Учениците, решили да продължат обучението си в някоя от професионалните паралелки, могат да избират между 41 комбинации от училище, професия и специалност, дневна форма или дуална система на обучение. 28 от предлаганите възможности за професионално обучение принадлежат към STEM-направление. За учебната 2024/2025 година три професионални гимназии в област Шумен планират прием на ученици за обучение по дуална система в шест специалности от професии-общо 91 места в училища в общини Велики Преслав и Шумен. Седем от предложенията са по специалности от професии с очакван недостиг от кадри на пазара на труда- в училища в общините Велики Преслав, Нови пазар и Шумен.
Предложените профилирани паралелки също са общо 31, от които 27 са с 5-годишен срок на обучение, а четири с 3-годишен срок на обучение. Двадесет от профилираните паралелки принадлежат към STEM-направление. Обобщеното предложение на РУО – Шумен за държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. включва още прием в V клас – 2 паралелки в ППМГ „Нанчо Попович“- гр. Шумен, както и допълнителен държавен план-прием в ХІ клас – прием в 2 паралелки – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Върбица и ПГ по селско стопанство и хранителни технологии – Шумен.
На заседанието беше обсъдена и готовността на училищата в област Шумен за преминаване на едносменен режим на обучение. По данни на РУО в 55 от училищата е въведен едносменен режим на обучение, в 9 все още това не е факт. Готовност през следващата учебна година обучението да се осъществява в една смяна са изразили Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“ и СУ „Йоан Екзарх Български“ в Шумен. При шест училища не е изразена такава готовност- СУ „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица, СУ „Сава Доброплодни“, Професионална гимназия по икономика, НУ „Илия Р. Блъсков, НУ „Княз Борис I“, Трето основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха двама за домашно насилие
Следваща статияУтвърдиха Общинската програма за закрила на детето за 2024 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here