дом Общество Най-много катастрофи са регистрирани сред общоопасните престъпления в областта

Най-много катастрофи са регистрирани сред общоопасните престъпления в областта

0
ДЯЛ

През 2022 г. в област Шумен най-голям е броят и съответно относителният дял на общоопасните престъпления – 385, или 44.5% от общия брой на престъпленията, завършили с осъждане. Сред общоопасните престъпления най-разпространени са:
престъпленията по транспорта и съобщенията – 276 на брой, с 237 осъдени лица;
престъпленията, свързани с наркотици – 85 на брой, с 60 осъдени лица;
престъпленията, извършени по общоопасен начин или с общоопасни средства – 19 на брой, с 18 осъдени лица.
През 2022 г. в област Шумен с осъждане са завършили 200 престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции, което е 23.1% от всички наказани престъпления. За извършването им са осъдени 192 лица, или 25.7% от общия брой на осъдените лица.
Незаконното преминаване през граница е най-разпространеният вид сред тези престъпления. За 165 нарушения на държавната граница са осъдени 165 лица, или съответно 82.5% от престъпленията и 85.9% от осъдените за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции.
През 2022 г. в област Шумен с осъждане са завършили 123 престъпления против собствеността, или 14.2% от общия брой на престъпленията, завършили с осъдителна присъда. Лицата, осъдени за тези престъпления, са 120, или 16.1% от общия брой на осъдените. Сред престъпленията против собствеността най-разпространени са:
кражби на имущество – 59 престъпления, с 68 осъдени лица;
унищожаване и повреждане на имущество – 24 престъпления, с 9 осъдени лица;
измама – 21 престъпления, с 25 осъдени лица;
В област Шумен престъпленията против личността, завършили с осъждане през 2022 г., са 43, или 5.0% от общия брой на наказаните престъпления. Осъдените лица са 32, или 4.3% от общия брой.
Сред престъпленията против личността с най-голям брой са:
нанесените телесни повреди – 23 престъпления, с 18 осъдени лица;
принуда – 11 престъпления, със 7 осъдени лица;
разврат – 3 престъпления, с 3 осъдени лица.
грабеж – 14 престъпления, с 14 осъдени лица.
В област Шумен престъпленията против стопанството, завършили с осъждане през 2022 г., са 20, или 2.3% от общия брой на наказаните престъпления. Осъдените лица са 19, или 2.5% от общия брой.
Сред престъпленията против стопанството с най-голям брой са престъпленията в отделни стопански отрасли, където с осъдителна присъда са завършили делата за 12 престъпления и броят на осъдените лица е 12.
Други видове престъпления
В област Шумен, сред другите видове престъпления, завършили с осъждане през 2022 година, са:
документни престъпления – за 41 престъпления са осъдени 31 лица;
престъпления против реда и общественото спокойствие – за 27 престъпления са осъдени 15 лица;
престъпления против брака, семейството и младежта – за 17 престъпления са осъдени 12 лица;
престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система – за 6 престъпления са осъдени 3 лица;
престъпления против правата на гражданите – за 3 престъпления са осъдени 2 лица.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСедем села в Шуменско без вода за два дни
Следваща статияОсвещават нов православен храм в Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 4