дом Икономика Над 5 200 работодатели от Шумен обявиха изплатените доходи на физически лица

Над 5 200 работодатели от Шумен обявиха изплатените доходи на физически лица

0
ДЯЛ

Седмица преди изтичане на крайния срок – 28 февруари, над 5200 работодатели и самоосигуряващи се лица от Шумен и региона вече обявиха пред НАП изплатените от тях през 2022 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения. От офиса на приходната агенция в града очакват до края на месеца да бъдат подадени по електронен път още близо 4 000 справки по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се декларират изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък като например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, изчерпателно изброени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
От приходната агенция в Шумен напомнят, че от тази година в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ за 2022 г., освен необходимата информация за облагаемите доходи, работодателите трябва да се посочват данни и за някои от необлагаемите доходи по трудови правоотношения, предоставени от тях. Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат обявени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.
Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛокализираха пожара в гората край Нови пазар
Следваща статияДрогирана зад волана, в чантата й откриха марихуана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here