дом Общество Над 2 200 000 лв. от Европа за подобряване на енергийната ефективност...

Над 2 200 000 лв. от Европа за подобряване на енергийната ефективност в две училища

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

На 13.04.2022 г. бяха одобрени за финансиране шестнадесет проекта по процедурата BGENERGY-2.002 „Енергийна ефективност в сгради“, финансирана по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021г. Това са общините Шумен, Перник, Антон, Самоков, Стралджа, Шабла, Септември, Добрич, Враца, Съединение, Трявна, Баните, Благоевград, Малко Търново, Пловдив и Видин. Всички проекти ще бъдат изпълнявани с партньори от страните-донори.
Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура покрива 100% от допустимите разходи по проектите. Целта е с приложените мерки да бъдат подобрени енергийните характеристики на сградите и те да бъдат трансформирани в сгради с близко до нулево потребление.
За финансиране по процедурата кандидатстваха 51 общини, от които 47 бяха допуснати до етапа на техническа и финансова оценка. От тях 16 общини подписаха договор за безвъзмездно финансиране. От тези 16 общини и община Шумен подписа договор, който започна да изпълнява от есента на 2022 г. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Снимка: Община Шумен

Проектът който бе спечелен и за който се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ е с наименование: „Подобряване на енергийната ефективност на общински сгради- 9 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПАНАЙОТ ВОЛОВ, ГР. ШУМЕН И ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПАНАЙОТ ВОЛОВ, С. МАДАРА”, с размер на безвъзмездната финансова помощ: 100%, – 2,232,398.89лв.
Партньор на проекта е: МП Енерджи, Кралство Норвегия
Информация за: ПРОГРАМА „ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ”
Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ (Програмата) се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021. Министерство на енергетиката е определено за Програмен оператор (ПО) на Програмата с подписването на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 на 09 декември 2016 г. Програмата се изпълнява в партньорство с Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“ (NVE) и Националният енергиен орган на Исландия (ОS).
Основна цел на Програмата е намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките чрез постигането на следните резултати:
• Повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници;
• Подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините;
• Повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.
Подобряването на енергийната ефективност на сградния сектор е един от основните фокуси на представената в края на 2019 г. от Европейската комисия Европейска Зелена сделка и има ключова роля за постигането на амбициозната цел за въглеродна неутралност до 2050 г. С обявената от Европейската комисия инициатива „Вълна на обновяване“ на сградния фонд, която има за цел да удвои процента на обновяване на сградите през следващите десет години, така че да се постигне по-висока енергийна и ресурсна ефективност ЕС предприе решителна крачка за постигане на целите за Зелената сделка.
Благодарение на стратегическото партньорство между Министерството на енергетиката и Дирекцията за водни ресурси и енергия на Кралство Норвегия и Националния енергиен орган на Исландия, програмата се развива успешно в България. Така през предходния програмен период 2007 – 2014 г., благодарение на изпълнените мерки за енергийна ефективност са спестени близо 72 хил. тона емисии въглероден диоксид и над 5.6 хил. мегаватчаса енергия на годишна база.
Намаляването на въглеродната интензивност и повишаването на сигурността на доставките продължава да бъде основна цел на програмата и днес. Тя ще бъде постигната чрез повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините, както и повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност.
Тези резултати имат важна роля за подобряване енергийната сигурност, опазване на околната среда, както и за създаване на възможности за икономически растеж и работна заетост.
В съответствие с приоритетите на ЕС за повишаване на енергийната ефективност България поставя енергийната ефективност на първо място и планира да постигне намаляване на потреблението на първична енергия с 27.89% и намаляване с 31.67% в крайно потребление на енергия, спрямо референтния сценарий PRIMES 2007.
Сградите заемат централно място в политиката на ЕС за енергийната ефективност. Постигането на целите за повишаване на енергийната ефективност е стратегически свързано с обновяването на сградния фонд. Подобряването на енергийната ефективност на сградния сектор ще окаже положително въздействие от гледна точка на икономическия растеж и създаването на нови работни места, а спестяването на енергия води и до спестяване на финансови ресурси.
Сградите за обществено обслужване, които се групират с наименование „нежилищни сгради“, имат съществена роля за по-бързо и задълбочено обновяване, тъй като те са с висока степен на видимост в публичния живот. Това стимулира разбирането за ползите от енергийната ефективност при всички крайни потребители на енергия и променя обществените нагласи в подкрепа на цялостния процес на обновяване и поддръжка на сградите.
С поставянето на високата цел за достигане на нормата за сгради с близко до нулево потребление на енергия процедура „Енергийна ефективност в сгради“ ще допринесе за устойчив и декарбонизиран сграден фонд в България, като ще съчетае възможностите за оперативната съвместимост на различни технологии за постигане на високи класове на енергийна ефективност и технологии за възобновяема енергия. Постигането на целта на процедурата ще подпомогне изпълнението на изискването на чл. 2а от Директива 2010/31/ЕС, изменена с Директива 2012/844/ЕС, съгласно което обновяването на сградите в държавите-членки трябва да се стреми към постигане на високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд до 2050 г., като улеснява разходно ефективната трансформация на съществуващите сгради в сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия.
Горепосочената програма е специфично насочена към реализиране на подходящи мерки за енергийна ефективност, чрез които сградите ще изпълняват националното определение за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“.
Съгласно § 1, т. 28 от Допълнителните разпоредби на ЗЕЕ:
„Сграда с близко до нулево потребление на енергия“ е сграда, която отговаря едновременно на следните условия:
а) енергопотреблението на сградата, определено като първична енергия, отговаря на клас А от скалата на класовете на енергопотребление за съответния тип сгради;
б) не по-малко от 55 на сто от потребената (доставената) енергия за отопление, охлаждане, вентилация, гореща вода за битови нужди и осветление е енергия от възобновяеми източници, разположени на място на ниво сграда или в близост до сградата“.

За целта община Шумен изготви енергийни доклади, които съответстваха както на нормативната уредба за енергийна ефективност, така и на всички условия на програмата по НФМ.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрез 2010-та Ахмед Доган „видял“ бъдещите „лоши“ ГЕРБ и „Продължаваме промяната“
Следваща статияКметът на Шумен ориса първото бебе на годината

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 69 = 73