дом Общество И националният омбудсман се обяви против поскъпването на водата в областта

И националният омбудсман се обяви против поскъпването на водата в областта

0
ДЯЛ

Увеличените цени на ВиК услугите в област Шумен сериозно ще натоварят семейния бюджет на хората. Това е становището на националния омбудсман Диана Ковачева. Документът е изпратен до председателя на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова.
Диана Ковачева настоява да се направи пълен анализ на бизнес плана на ВиК-Шумен за периода 2022-2026 година. Ковачева призовава да се вземе справедливо решение за цената на водата в полза на гражданите. Повод за становището на проф. Ковачева е предстоящото заседание на ВиК асоциацията, предвидено да се проведе на 15 февруари за съгласуване на бизнес плана на ВиК-Шумен. 
Омбудсманът подчертава, че от години следи казуса с водоснабдяването в Шумен и региона и припомня, че за решаване на проблемите с качеството и цената на водата в района е отправяла редица препоръки до министъра на регионалното развитие и благоустройството, до министъра на околната среда и водите, до председателя на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, но въпреки това ВиК услугата продължава да не отговаря на изискванията за качество.
„В Годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2021 г., приет с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по т. 1 от Протокол № 321 от 18.11.2021 г., е посочено, че ВиК-Шумен изпълнява само 11 от всичките 30 показатели за качество. Пълно неизпълнение има по показателите – качество на питейната вода в големи и малки зони, общи загуби във водоснабдителната система, налягане във водоснабдителната система, аварии по канализационната мрежа, събираемост на вземанията, ефективност на изграждане на водомерното стопанство, ефективност на привеждане на водомерите в годност и други“, пише Диана Ковачева.
Тя обръща внимание и на факта, че през 2015 г., по отчет общите загуби във водоснабдителната система на ВиК Шумен са били 80,77%, а през 2021 г. – 81,30%.
„Налице е влошаване на изпълнението на този показател за качество. Независимо от това комплексната цена на ВиК услугите се е повишила, като през 2015 г. е била 2,64 лв./куб.м (с ДДС), а през 2021 г. е 3,41 лв./куб.м (с ДДС),  което представлява  увеличение с 29,17%“, посочва националният обществен защитник.
Проф. Ковачева допълва още, че на сайта на Асоциацията е публикуван проект на бизнес плана за 2022 г. – 2026 г. на ВиК-Шумен, от който ясно се вижда, че общите загуби във водоснабдителната система през 2026 г. са с прогноза да бъдат в размер на 71,22%, при заложена индивидуална цел за същата година в размер на 66,20% – съгласно Решение на КЕВР от 28 май 2021 г.
„Едновременно с това е прогнозирано съществено увеличение на комплексната цена на ВиК услугите, като за 2023 г. е планирано тя да бъде в размер на 5,25 лв./куб.м (с ДДС) или 53% завишение в сравнение с действащата. В същото време средномесечните доходи на едно лице от домакинство са прогнозирани да се повишат с 8,59 %, а за 2026 г. – 5,74 лв./куб.м (с ДДС), което представлява увеличение спрямо действащата цена с 68,33%. За същия период средномесечните доходи на едно лице от домакинство са прогнозирани  да бъдат повишени с 20,21%“, пише омбудсманът.
В становището си Диана Ковачева е категорична, че увеличените цени на ВиК услугите ще натоварят съществено бюджетите на домакинствата в община Шумен, но същевременно няма никаква гаранция за подобряване качеството на услугата.
„В предложения проект на бизнес плана е посочено също така, че не е спазен чл. 26, ал. 1, т. 1, б.„б“ от Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите – не са проведени консултации с потребителите. Резултатите от консултациите с потребителите на ВиК оператора е един от основните елементи на бизнес плана. Липсата им е съществено нарушение както на процедурата, така и на правата и интересите на жителите на община Шумен“, посочва Ковачева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлужителите на „Български пощи“ в Шумен готови за ефективна стачка
Следваща статияПродължават срещите на полицейски инспектори с хора по селата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here