дом Общество Набелязаха мерки срещу разпространението на Африканска чума по свинете в Шуменско

Набелязаха мерки срещу разпространението на Африканска чума по свинете в Шуменско

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе в Шумен под председателството на заместник-областния управител Христо Павлов. Срещата бе в изпълнение на заповед на директор на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с констатирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в лично стопанство в село Долни Цибър в област Монтана. Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен д-р Наташа Баева представи пред членовете на комисията две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за предприемане на мерки за контрол след регистрираното огнище, което е първо на вируса на АЧС при домашни свине в страната през 2023 година. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация в Шумен.
„През 2022 и 2023 година обявените огнища на Африканска чума по свинете са предимно при диви свине, като повечето от тези огнища са в Южна България. За 2022 година при домашни свине в лични стопанства има регистрирани 2 огнища в област Благоевград. На територията на област Шумен през 2022 година има регистрирани три огнища при диви свине, а през тази година до момента има обявено едно такова огнище“, съобщи д-р Наташа Баева. Тя определи като спокойна към момента епизоотичната обстановка в област Шумен, като не са докладвани в ОДБХ случаи на умрели диви свине. На територията на област Шумен има 6 промишлени свинеферми в общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево. Фамилните свинеферми тип А са 12 броя на територията на общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Каспичан и Никола Козлево. Отглеждат се 4 стада от породата „Източнобалканска свиня“ в община Смядово. Личните стопанства, които са регистрирани на територията на област Шумен, са 235. По последни данни общо в областта се отглеждат 76 500 броя свине. „Контрол в свиневъдните стопанства се осъществява от официалните ветеринарни лекари и от частно практикуващи ветеринарни лекари, като се вземат за изследване проби, извършват се клинични прегледи и проверки за спазване изискванията за биосигурност в стопанствата“, каза д-р Баева и съобщи, че всички проби за надзор през тази година са отрицателни за наличие на вирус.
По информация на инж. Емил Гелов- директор на Регионалната дирекция по горите, не са установени случаи на умрели диви свине. Дирекцията поддържа постоянна връзка с ловно-рибарските сдружения и с държавните горски стопанства и се извършват претърсвания, като ежеседмично се предоставя информация от огледите.
Областната епизоотична комисия одобри конкретни превантивни мерки и дейности с цел недопускане разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Шумен. В срок до 10 август трябва да бъдат проведени заседания на общинските епизоотични комисии. Предстои да се извърши актуализиране на регистри с наличен брой свине в свиневъдните стопанства- промишлени свинеферми, Фамилни ферми тип А, Лични стопанства, стада с Източнобалкански свине/. Другите мерки, които ще се предприемат, са: Привеждане на ОДБХ Шумен в състояние на повишена епизоотична готовност-проверка техническата изправност на наличните технически средства за умъртвяване и дезинфекция; проверка изпълнението на програми за надзор и контрол за Африканска чума по свинете в животновъдни обекти за свине и предприемане на мерки при неизпълнение; провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти „лични стопанства” в изпълнение на Плана за действия в България по отношение на обекти за отглеждане на свине за лични нужди; предоставяне на информационни материали на собственици на прасета в лични стопанства; засилване на пасивен надзор /умрели домашни и диви свине/ и уведомяване на официалните ветеринарни лекари, дирекция ЗХОЖ при ЦУ на БАБХ; извършване на клинични прегледи/проверки на биосигурността от регистрираните ветеринарни лекари /РВЛ/ четири пъти годишно и предоставяне на резултатите от прегледите; провеждане на проверки за биосигурност веднъж годишно, въз основа оценка на риска от ОДБХ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоставиха 14 контейнера за домакински текстил със знака на БЧК
Следваща статияЖегата продължава и през август

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 53 = 63