дом Общество Мерки срещу пожари в нивите и горите на общината

Мерки срещу пожари в нивите и горите на общината

0
ДЯЛ

Във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите на територията на община Шумен се въвеждат превантивни мерки за опазване на земеделските земи и горските площи. Пожароопасният период е от 01.04.2024 г. до 30.10.2024 г. Със заповед № РД-25-1105/ 17.04.24 г. на кмета на Шумен проф. Христо Христов се забранява изгарянето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци в земеделските земи, горският фонд, респективно почвените повърхности, както и използването на открити огнеизточници. Забранява се паркирането на МПС и струпването на материали на разстояние, по-малко от 5 метра, преди и след пожарните хидранти. Забранява се паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 м до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Не е позволено използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на непожънатите масиви и фуражните площадки.
В заповедта се посочва още, че собствениците и ползвателите на земеделски земи трябва да осигурят денонощно наблюдение на земеделските си посеви, а кметовете /кметските наместници и гл. специалисти/ на населените места на територията на община Шумен да осигурят денонощно дежурство на телефонен пост в кметството за своевременно оповестяване в случай на пожар.
Стопаните и ползвателите на земеделски земи да създадат организация за своевременно разораване на необходимите минерализовани ивици край пътищата и на местата, където земеделската земя граничи с горския фонд. Да се осигурят средства, необходими за провеждане на ефективни гасителни действия. Паленето на огън в горите и земите от горския фонд да се извършва само на определените за това терени. Местата да бъдат обезопасени и обозначени с указателни табели. От общинската администрация напомнят на институциите, които поддържат пътната и железопътната мрежа в близост до житни масиви, че трябва да почистват терените от сухи треви и горими отпадъци. При възникване на пожар гражданите да сигнализират на тел. 112, в най-близкото кметство или лесничейство. Сигнали могат да се подават и на денонощните постове в Община Шумен на телефони: 054/ 857 651 или 0882/ 885 758.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Ботев“ (Нови пазар) с категорична победа над „Локомотив“ (Каспичан)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here