дом Други Любомир Христов: Добрата координация ще ни помогне да се справим по-добре при...

Любомир Христов: Добрата координация ще ни помогне да се справим по-добре при усложнена зимна обстановка

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Готовността за предстоящия зимен сезон обсъди Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. Кметът Любомир Христов откри заседанието, в което участваха представителите на службите от Единната спасителна система на територията на община Шумен, фирмите, извършващи зимното почистване на населените места и общинската пътна мрежа, експерти от дирекциите по социална политика, здравеопазване и образование.
Фирмите, които отговарят за зимното поддържане на територията на общината, информираха, че са подготвени за предстоящата зима, разполагат с необходимите техника и инертни материали и имат готовност при необходимост да осигурят допълнителна помощ.
Улиците в Шумен и кварталите „Дивдядово”, „Мътница” и „Макак”, и общинската пътна мрежа ще се почистват от „Автомагистрали – Черно море”. Фирмата разполага с 25 собствени машини, от които 14 имат устройство за разпръскване на сол. От други фирми са наети още 9 машини с гребла за почистване на малките улици в града. Закупени са 800 тона сол и 10 тона калциев хлорид за обработка против заледяване. За почистване на снега по селата са наети 16 трактора с гребла от местните кооперации и земеделски стопани.
Общинските предприятия „Паркове и обредна дейност”, „Чистота”, „Общински жилища и имоти” ще извършват в Шумен ръчно и машинно почистване на снега и поддържане на централната пешеходна зона, тротоари, алеи, паркове и градини, подходи към социалните и здравните заведения, яслите, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите и др.
Кметът Любомир Христов обърна специално внимание на фирмите при заснежаване най-напред да почистват районите около детските градини, училищата, болниците и пожарната.
Осигурено е отоплението във всички здравни и социални заведения, съобщи директорът на „Социална политика и здравеопазване” Петранка Петрова. В специализираните социални институции и в услугите от резидентен тип персоналът е на 24-часов режим на работа, което осигурява непрекъснато присъствие на дежурни лица. Домашният социален патронаж е със запълнен капацитет от 300 лица, разполага със запаси от хранителни продукти от първа необходимост, както и с храни с дълготраен характер. Извършен е оглед на сградите, направен е преглед на автомобилния парк и са предприети мерки за привеждане на превозните средства в готовност за работа при зимни условия. Над 650 лица от община Шумен получават в дома си безплатен обяд в условията на пандемията от COVID-19, а над 450 възрастни хора и лица с увреждания – патронажна грижа.
Центърът за временно настаняване на ул. „Шуменска комуна” № 22 и Кризисният център са в готовност за работа през зимния сезон и разполагат общо с 32 легла за настаняване. Администрацията има готовност да осигури и допълнителен брой легла при необходимост, съобщи гл. експерт по превенция и дейности по защита на населението Благомир Михайлов. В 10 от селата на общината има оборудвани стаи, в които да бъдат приютявани бедстващи хора.
На територията на общината има 29 болни на хемодиализа, като трима са от селата. За тях са осигурени транспорт и стаи в болницата при необходимост. 152 са бременните жени, чийто термин е в периода ноември 2021 г. – април 2022 г. 17 от тях са от селата на общината.
Юлияна Христова, ст. експерт в отдел „Образование, наука и развитие” на общинската администрация информира, че във всички общински училища, детски градини, средношколски общежития и центрове за подкрепа на личностното развитие са осигурени доставки на необходимите количества газ, дърва, пелети и течно гориво, проверени са ВиК, отоплителните и осветителните инсталации, както и маркировката около учебните заведения, а при необходимост пешеходните пътеки около тях ще бъдат освежени. 12-те училищни автобуса, с които разполага Община Шумен, са преминали технически преглед. При усложнена зимна обстановка и при невъзможност за придвижване е създадена организация за временно настаняване на деца на територията на кметствата, където са средищните училища.
Всички реки и дерета на територията на общината са почистени и проводими. Нивата на язовирите са в нормални граници, няма потенциално опасни водни обекти, информираха служители от общината.
Работници от Общинско предприятие „Паркове и обредна дейност” почистват надвиснали клони по общинските пътища.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияCOVID-19 в област Шумен: 115 заразени, 193-ма в болници, 2-ма починали
Следваща статияКонституционният съд: Половете в България са два!
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here