дом Общество Комисия провери язовир „Тича“, не откри нередности

Комисия провери язовир „Тича“, не откри нередности

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев, извърши проверка на готовността за безопасна експлоатация на язовир „Тича“. Комисията с председател заместник-областният управител Нели Георгиева и членове представители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Басейнова дирекция „Черноморски район“, „Напоителни системи“ Шумен, ВиК Шумен, РИОСВ и Областна администрация осъществи проверка по няколко направления. Това са техническото и експлоатационно състояние на язовирната стена и съоръженията към нея; предписанията на междуведомствените комисии през 2023 г., свързани с подобряване на техническото състояние и аварийното планиране на водните обекти; наличието и състоянието на необходимите документи.
Областният управител проф. Добрев инспектира на място работата на комисията и се запозна със състоянието на водното съоръжение. Не бяха констатирани нередности в експлоатацията на язовир „Тича“. Определените водни количества по режимен график, утвърден от министъра на околната среда и водите за м. септември 2023 г., са 7 271 000 м3. При извършената проверка по изпълнение на режимния график е констатирано, че общо ползваното количество от язовир „Тича“ е 6 861 139 м³, разпределено, както следва: за „ВиК-Шумен“ ООД с включено разпределение е 2 130 418 м³; за „ВиК-Търговище“ ООД с включено разпределение е 705 814 м³; за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовирната стена изпуснатите водни обеми от ВЕЦ „Моста“ за осигуряване на екологичен отток в реката са в размер на 1 071 000 м3 при разрешени 1 120 000 м3; за напояване са разходвани 2 953 907 м3. Завиреният обем в края на месеца е 198 887 400 м3.
Комисията не констатира нередности и в работата на двете централи- МВЕЦ „Моста“ и МВЕЦ „Тича“, като се спазват изискванията съобразно издадените им разрешителни за работа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗатваря се за движение част от улица „Цар Освободител“
Следваща статияС концерт отбелязват 10 години творческа дейност на маестро Христо Атанасов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

35 − = 33