дом Наблюдател Кметът Христов обеща финансови санкции, ако и тази зима изненада снегопочистващите фирми

Кметът Христов обеща финансови санкции, ако и тази зима изненада снегопочистващите фирми

0
ДЯЛ
?

Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия обсъди днес варианти за действие при усложнена зимна обстановка на територията на Община Шумен. Присъства целият кметски екип на Община Шумен, кметове на села и главни специалисти от кварталите на областния център.
„Имахме една мека есен, която ни даде възможност да се подготвим при предстоящите зимни условия. Добрата новина е, че ни предстои една по-топла зима в сравнение с миналата“, заяви директорът на Хидрометеорологичната станция в Шумен Лиляна Велева.
През зима 2017-18 ще има по-малко валежи, според прогнозата на синоптиците. Осигурена е връзка с институциите, които трябва да бъдат информирани за зимната обстановка. Инспектор Илиян Николов от Районно управление на МВР докладва:
Разработени са варианти за действие при затваряне на отделни пътни участъци. Уточнени са обходните маршрути. Готови сме за оказване на необходимото съдействие, когато се наложи.
От Районната служба по противопожарна безопасност съобщиха, че разполагат с необходимата техника при бедствия. Осигурени са всички необходими смазочни материали. Осигурено е и отоплението на гаражите и служебните помещения. От поделение 54060 увериха, че ако се наложи, необходимата техника ще бъде осигурена и от Министерството на отбраната.
Според отчета на експерти от ВиК са извършени всички профилактики на помпени станции, каптажи и дренажи. Вече има сформирани екипи, които ежегодно се грижат за поддържането на водопроводната мрежа. Обезпечени с материали са всички Вик съоръжения. На всеки два часа се получава информация, която се актуализира, обработва и може да се подава към Щаба за защита при бедствия. В готовност е необходимата техника и механизация. Екипите, които ще работят са оборудвани с гориво и необходимото работно облекло за зимата.
Според д-р Илияна Лозанова от РЗИ Шумен, организирано е отоплението на лечебните и здравни заведения. Осигурен е необходимият минимум от лекарства и консумативи за нормално функциониране на тези заведения през новия зимен сезон. В случаи на бедствени ситуации, предизвикани от снегонавявания, МБАЛ- Шумен има готовност да настани болни на хемодиализа, родилки и тежко болни,които не могат да се приберат по домовете си. Подготвен е предварителен разчет за своевременно транспортиране и хоспитализиране при спешни случаи и родилки. Структурите на Министерството на здравеопазването на територията на общината са готови за посрещане на евентуални усложнения през зимния сезон.
От общинското предприятие „Чистота“ съобщиха, че вече е ангажиран екипът, който ще се грижи за почистване от снега на пешеходните зони и тротоари. Стана ясно, че са осигурени и инертни материали и няма да имало затруднения за придвижването на родители и деца до детски градини и ясли.
Дали са готови за посрещане на зимата и проблемите, които обикновено възникват докладваха и селските кметове. Според кметския наместник на Белокопитово когато някой има нужда от медицинско обслужване през зимата няма лекар да му помогне. А също и техника за почистване. Кметът на Вехтово се оплака, че от години нямат фурна и хляб получават от Русе и Добрич. Други проблеми, които бяха поставени, са за неизрязани клони на дървета, които са оплетени в жиците.
„Този път зимата не трябва да ни изненадва, защото ще търся персонална отговорност от всеки от вас и ще налагам финансови санкции на фирмите по снегопочистването, ако не се справят“, обърна се към участниците в заседанието на Щаба кметът Любомир Христов. „Имайте пред вид, че с приоритет в зимни условия е почистването на подходите към яслите, детските градини и училищата, осигуряване на спешна медицинска помощ“, напомни Христов.
Фирма „Барс“ АД, която поддържа общинската пътна мрежа и селата, и фирмите „РТК“ ООД, „Екомакс“ ООД и „Е-ПЛАНТ“ АД, които почистват уличната мрежа на града, представиха справка за наличната техника. Техни представители информираха, че имат заредени на склад достатъчно сол и инертни материали. Община Шумен разполага с верижен влекач АТС-712, който при извънредни ситуации ще бъде използван за транспортиране на болни, родилки, пътници от закъсали превозни средства, за проправяне на път за линейки, извличане на МПС и др.
Извършена е профилактика на електросъоръженията на територията на общината, съобщават от Мрежовия експлоатационен район – Шумен и Енерго Про. Продължава подрязването на клоните на дърветата, за да се осигури проводимост на електропроводите. От Шумен – пътнически автотранспорт заявяват, че всички автобуси от градския транспорт са преминали основен технически преглед и е осигурено необходимото количество гориво.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТопъл обяд за 825 души осигурява социалният патронаж във Върбица
Следваща статия21 години затвор при строг режим за 52-годишния Крум, пребил до смърт свой колега
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here