дом Бизнес Фирми от областта ще получат 5.5 млн. лв. от Плана за възстановяване...

Фирми от областта ще получат 5.5 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

0
ДЯЛ
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Близо 50 фирми от област Шумен ще получат безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това стана ясно по време на работна среща между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с областния управител на Шумен проф. Христо Христов и кмета на града Любомир Христов. Това съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.
Близо 5 млн. лв. ще получат 25 фирми от област Шумен по първата процедура за „Технологична модернизация“ от ПВУ по линия на МИР. Бюджетът на мярката е 260 млн. лв., като от тях ще се възползват одобрените и обявени в края на миналата година 953 фирми от цялата страна.
Със средствата микро, малки и средни предприятия ще могат да закупят ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване и модернизация на техническия им парк. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%.
По втората процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ в област Шумен финансиране ще получат 24 фирми за общо над 450 000 лв. В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3 000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв., а общият брой на одобрените от цялата страна фирми е 1 599.
Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.
На 15 февруари стартира и кандидатстването за финансиране по следващата процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. То ще продължи до 15 май, след като бе удължено от два на три месеца поради огромния интерес от страна на фирмите. Бюджетът е 200 млн. лв., като микро, малки, средни и дружества с до 3 000 служители могат да кандидатстват за помощ от 75 000 лв. до 1 млн. лв., за да си монтират фотоволтаици и батерии. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020.
През април се очаква МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. и за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв.
По две от предстоящите процедури ще могат да кандидатстват и големи фирми с до 499 служители, както и такива с до 3 000, освен микро, малки и средни. Едната е по Плана за възстановяване и устойчивост – „Кръгова икономика“, с бюджет 180 млн. лв. По нея български компании ще могат да внедрят оборудване в производството си, което да намали отпадъците и средствата за депонирането им, а от остатъчния материал да произвежда нови продукти. Другата е за „Разработване на иновации в МПС“ – първата, която ще бъде отворена по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Бюджетът й е 127 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват и големи компании с до 3 000 в партньорство с малки и средни предприятия. Проектите по мярката трябва да са насочени към разработване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, която да се отнася към производство на стоки и предоставяне на услуги. Ще се подкрепят дейности за извършване на изследвания, измервания, изпитвания, както и за създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбластният управител провери готовността на община Венец за вота на 2 април
Следваща статияВнимание! По-тежки наказания за нарушителите на пътя от 28 март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − = 7