дом Култура Директорът на театъра в Шумен с изявление на нападките срещу него

Директорът на театъра в Шумен с изявление на нападките срещу него

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com/Архив

Директорът на шуменският театър Илия Виделинов отговори с изявление на отправените към него нападки, свързани с уволнението на 33 актьори и служители на културния институт.
В документа се казва:

Във връзка с нападките срещу мен, като изпълняващ трудовата си функция „Директор” на ДКТ ”Васил Друмев” гр. Шумен и извършената ми проверка, заявявам следното:

1.Относно правата и задълженията ми като „Директор” и „Работодател” от встъпването ми в длъжност.
Съгласно промяна в щатното разписание на ДКТ”Васил Друмев” гр.Шумен в сила от 07.07.2022г. длъжностите в театъра бяха променени, както и длъжностните характеристики към тях. Това се направи с цел оптимизиране на работата. По този начин направихме театъра по-функционален, разпределяйки задълженията между работниците и служителите, така че да може всеки със своите вменени от длъжностната характеристика трудови функции да работи ефективно и да носи отговорност за извършеното от него.
Неоснователни са твърденията, че са извършени уволнения в театъра. Напротив, стремежът е бил в посока да се запазят служителите, поради което повечето от тях са преназначени, с нови длъжностни характеристики.
Няма нито един уволнен служител!
Няма съкратени служители, чийто договори да не са приподписани с новите длъжности.
Четирима работника са подали молби за прекратяване на правоотношението им на основание чл.326, ал.1 от КТ, а двама са освободени поради придобиване право на пенсия.
Петима са освободени едностранно от работодателя в срока за изпитване, като единият от тях е назначен отново на четири часов работен ден.
По взаимно съгласие са напуснали осем човека, като към нито един не е проявен натиск за освобождаването му.
Трима са напуснали по чл.327, ал.1, т.6 от КТ – поради продължаване на висше образование, като един се е върнал и е назначен повторно.
От позицията ми на Директор никога не съм смятал, че е правилно да съкращавам и уволнявам работниците и служителите, които са се трудили години в театъра и да назначавам нови хора. Напротив – желанието ми е било да запазя състава на театъра почти същия, но да изменя самата структура, която до момента е била недостатъчно функционална. Вече няколко месеца новото щатно разписание е в действие и виждам, че резултатите са добри и взаимоотношенията между работещите се подобриха, създаде се ред, който се спазва и липсват конфликти.
Не на последно място, считам, че относно нападките, че съм „…. принуждавал служителите да подадат молби и напуснат…” са напълно несъстоятелни и не отговарят на обективната истина. Такъв тип „принуда” се преследва от Наказателния кодекс и ако действително съм постъпвал така, би било редно срещу мен да има подадени жалби в прокуратурата, по които да давам обяснения. До момента не ми е известно да има образувана някаква предварителна проверка или досъдебно производство срещу мен, което от своя страна опровергава твърдяното от Лечева и Мутафчиев.
Винаги съм се стремял да спазвам стриктно трудовото законодателство и нормативната уредба свързана с него, поради което и извода на извършената ми проверка от МК е в този смисъл – липсват нарушения на трудовото законодателство.
2. Относно финансовата част
Състоянието на театъра при встъпването ми в длъжност бе в огромна задлъжнялост. За половин година театърът събра значителни приходи не само от представления – бяха икономисани доста средства, които са били нужни за функционирането на театъра. Считам, че цифрите говорят сами за себе си, което е резултат не само на управлението ми, но и на вменените задължения на служителите на театъра.
Посещаемостта на театъра се увеличи, броя на постановките също. Проверката на МК установи, че липсва каквато и да е злоупотреба с броя продадени билети и отчетените такива в МК.
Залата на театъра е отдавана под наем на външни юридически лица именно с цел допълнително финансиране на театъра, като стремежът е бил отдавайки я под наем да не пречи на основната дейност на театъра и при спазване на нормите на Закона за финансовото управление и контрола на публичните средства. В този смисъл съм издал изрична Заповед за утвърдена Тарифа за отдаване под наем на 5 броя зали към театъра за външни прояви.
Изричен е извода на проведената ми Проверка от МК, във връзка с постъпилите сигнали от с режисьора Бойко Богданов Богданов и от председателя на САБ Христо Мутафчиев – „…от страна на директора на театъра не са констатирани нарушения по действащите нормативни разпоредби, касаещи административната дейност на културния институт…”
Във връзка с прекратяването на договора с режисьора Бойко Богданов Богданов, считам, че съм в правото си да не търпя непристойно поведение на територията на театъра. Сезиран съм с три протокола за проявите на Богданов, поради което взех решение за прекратяване на договора му, съгласно клаузите на подписания помежду ни такъв, още повече че Богданов най-безцеремонно е нарушил разпоредбите на договора, което ми дава право едностранно да го прекратя.
Всичко, което се случва от назначаването ми на поста „директор” на ДКТ”Васил Друмев” гр.Шумен до момента, считам че се дължи не на „некадърното ми управление” както се твърди в сигналите, а на необосновани, непроверени, искащи да ме оклеветят и омърсят доноси от лица, чийто комфорт съм нарушил, карайки ги да спазват законодателството и трудовите си функции. Смея да твърдя, че в момента колективът на театъра е по-сплотен и работещ от преди встъпването ми в длъжност, поради което и резултатите са налице. Фактите и цифрите сами говорят за това.
След извършената ми проверка от МК с ясни резултати от нея, заявявам, че смятам да потърся отговорност на лицата, които неоснователно и умишлено ме оклеветиха.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЦена от 5.14 лева за кубик вода в Шумен
Следваща статияФирма „Алкомет“ и Община Шумен обявяват ученически конкурс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + = 22