дом Общество ДГС-Върбица отговори на обвиненията на Община Върбица за липсата на дърва за...

ДГС-Върбица отговори на обвиненията на Община Върбица за липсата на дърва за огрев

0
ДЯЛ

Право на отговор бе получен в редакцията на 24shumen.com от ДГС-Върбица, след като от Общината заявиха, че 1 500 семейства все още не са получили дърва за огрев. Повод за горещата „престрелка“ в медиите стана публикуваният материал 17 500 домакинства от Североизточна България вече са получили дърва за огрев.

ПРАВО НА ОТГОВОР:

Уважаеми журналисти,
Написаното в писмото от община Върбица не отговаря на истината, а изопачените факти не топлят никого. Ето как стоят нещата в действителност:
1. Мердин Байрям е един от малкото кметове, които не са заявили количествата, които ще бъдат нужни за хората от общината за отоплителен сезон 2021/2022г. Чл. 71.7 от Наредбата за възлагане посочва изрично, че кметовете трябва да задоволят нуждите от дърва за огрев за населението и едва след това стопанствата допълват останалите количества. Въпросът е – какво се случва с общинските гори във Върбица? Има ли добив от тях сега и в предишни години? Снабдяват ли се от тях домакинствата в общината или не?
2. Задължение на общинските кметове е да осигуряват дърва за населението, да определят нужните количества и да направят заявки към стопанствата. Кметът на Върбица обаче не е направил това. През миналата година пък е заявил 10 000 кубика, като след това са платени и доставени само 2 600 кубика и стопанството е търсило начини да спаси вече добитата дървесина. Затова и тази година ръководството на териториалното поделение е подходило твърде предпазливо с добива за населението.
3. От началото на годината до момента са подадени към стопанството 2 000 индивидуални молби за снабдяване с дърва и всички заявители са получили нужните количества.
4. При списъците от кметствата обаче има фатално забавяне. Първият списък подаден в ДГС-Върбица за снабдяване с дърва е с дата 23 септември и е от кметство Бяла река. След това, на 28 септември, от общинската администрация във Върбица депозират в стопанството още седем списъка за селата Крайгорци, Чернооково, Станянци, Тушовица, Бяла река и Менгишево. И докато в другите части на страната снабдяването с дърва вече е към края си, то във Върбица едва сега стартира, заради странното събиране на списъците от общината.
5. Списъците, които общинската администрация е предоставила на стопанството нямат заверка, каквото е изискването, и не се знае хората, които получават тези дърва дали са реални жители на населеното място. Право да закупят дърва на преференциални цени имат само хората с адресна регистрация в съответното село или град.
6. Веднага след получаване на списъците екипът на ДГС-Върбица започва снабдяването на населението с дърва за огрев. От началото на годината до момента са доставени на хората 5 500 пространствени кубически метра дърва за огрев, като 1 300 от тях са през последните две седмици. 378 домакинства от общината вече са заплатили и получили исканите от тях 3 021 пространствени кубически метра дърва.
7. Към момента в ДГС-Върбица има постъпили списъци за снабдяване с дърва на още 192 домакинства, като от стопанството правят всичко възможно да доставят исканите от хората около 1 500 кубика. Тук е мястото да отбележим, че в много от списъците се дублират имена на хора, а има и такива домакинства които са поискали по 45 кубика. По закон това е недопустимо.
8. ДГС-Върбица не снабдява заводите с дървесина, така че твърдението че няма дърва за хората, а се кара към предприятията не отговаря на истината и за ръководството на стопанството това е клевета, която има за цел да нагнети напрежение сред хората.
9. Съгласни сме, че е „несериозно заиграването със стотици човешки съдби“, но служителите на ДГС-Върбица винаги са били коректни към хората от района и на всички тях е ясно кой се заиграва и с какво.
ДГС-Върбица

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия18 загинали по пътищата на Шуменска област от началото на годината
Следваща статияКмет и общински координатор на КНСБ договориха бонуси за работещи в яслата, детските градини и училищата в Нови пазар
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here