дом Общество Д-р Свилен Арнаудов: Отказвам да участвам в този фарс

Д-р Свилен Арнаудов: Отказвам да участвам в този фарс

0
ДЯЛ
Кадър: Телевизия Шумен

Отказвам да участвам в този фарс. Изборът на временен управител е незаконно и всички тук го знаете. Аз няма да участвам в този избор. Консултирал съм се с юристи и всички знаят какво следва. Това заяви в сесийна зала управителят на КОЦ-Шумен д-р Свилен Арнаудов, който бе номиниран за временен управител на лечебното заведение.
Втората кандидатура бе на д-р Миглена Петрова. Тя е медик с 35 години стаж в Онкологичния център и множество специализации, сред които онкология и медицински мениджмънт. В момента работи в РЗИ-Шумен.
До патовата ситуация се стигна след часове дебати и три прекъсвания при обсъждането на предложената от кмета докладна за освобождаване на досегашния управител на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов и назначаване на негово място на д-р Румен Ботев. Предлагаше се той да заема длъжността до назначаване на нов управител на КОЦ до провеждане на конкурс в рамките на шест месеца. В хода на дебата кметът оттегли кандидатурата на д-р Румен Ботев.
Във връзка с докладната на кмета, както и с предложението му Лъчетерапията да бъде дадена под наем вчера медиците, служителите и персоналът на КОЦ-Шумен излязоха с отворено писмо до областния управител, кмета на Шумен и председателя на Общинския съвет, в което изразяват своето несъгласие с предложенията на кмета Христов.
В сесийна зала днес под съмнение бе поставена и квалификацията на предложения за временен управител д-р Румен Ботев.
След изказването на Данаил Данчев, че „през цялото време се звъни на общинските съветници, за да ги следят кой как гласува и да ги заплашват“, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова прекъсна заседанието за 15 минути. Това бе първото прекъсване при дебата на тази докладна. В хода на разискванията последваха още две.
Голяма част от съветниците декларираха, че няма да да гласуват точките за КОЦ и определиха д-р Свилен Арнаудов като добър лекар и управленец. Ивайло Обретенов бе категоричен, че целта е да се разпарчетоса КОЦ и да се приватизира.
В залата служители от КОЦ попитаха защо са сменени критериите за провеждане на конкурс за управител. „Кой ще понесе вината, ако подобна промяна доведе до сътресения на едно добре работещо и необходимо лечебно заведение, което носи приходи и на Общината“, попитаха служителите от КОЦ и застанаха безрезервно зад д-р Свилен Арнаудов.
В залата от името на обществеността се изказа и проф. Веселин Панайотов. „Там, където механизмът работи, не се правят промени. Предложеният за нов временен управител ще успее ли да бъде добър мениджър и ще се справи ли с реалната ситуация. Д-р Арнаудов отдавна си е взел конкурса по всички показатели. Трябва ли нещо доказано да бъде сменено със скок в тъмното“, попита проф. Веселин Панайотов.
Финансистът Лазар Лазоров се обоснова само с числа: При управлението си д-р Арнаудов е съумял да увеличи капитала на КОЦ от 3 000 000 до 7 000 000 лева. С няколко милиона са повишени и материалните активи. Плаща се редовно на доставчици. 350% заплата от средната за страната взема д-р Арнаудов, но тя е гласувана от Общинския съвет и лекарят напълно я заслужава. През управлението му на работа са назначени около 60 човека. Те вземат заплати над средната за града.
Кметът Христов посочи, че предложенията не са срещу КОЦ, а за временен управител може да бъде предложен и д-р Арнаудов, въпреки предложението на местната администрация. „Никой няма за цел да приватизира КОЦ“, заяви кметът Христов.
Данаил Данчев предложи гласуването да бъде тайно поради, отправени заплахи към общински съветници.
След ново прекъсване съветниците гласуваха вотът за временен управител на КОЦ и отдаването на Лъчетерапията под наем да бъде таен.
Така се стигна до освобождаването на д-р Свилен Арнаудов от длъжността управител на КОЦ-Шумен. За предложението гласуваха 23 общински съветници, 13 бяха „против“, а един – „въздържал се“.
След направените две номинации, д-р Арнаудов категорично оттегли своята. Вторият таен вот бе за избор на временен шеф на лечебното заведение, като в надпреварата остана само номинираната д-р Миглена Петрова. С 19 гласа „за“ д-р Петрова бе обявена за избрана за временен управител на КОЦ-Шумен до провеждане на конкурс за шеф на лечебното заведение. След обявените резултати в сесийна зала, съветниците бяха категорични, че с 19 гласа не може да бъде избран управител на КОЦ. Юристи от различни партийни групи бяха категорични, че в този случай вотът и решението на временната комисия по избора ще бъде обявен за нищожен. При така създалата се ситуация кметът Христов бе призован да оттегли Докладната записка. Един от членовете на комисията по избора поиска подписа му под последното решение по избора да бъде оттеглен. „Бях заблуден, че може с 19 гласа да бъде взето решение“, заяви независимият съветник Павел Павлов. Към него се присъедини и Гюнай Тефиков, също член на комисията по избора.
Секретарят на общината Христо Павлов отново припомни правилата за избор и легитимността на вота. Според неговото тълкуване управителят на КОЦ не е представител на Общината в лечебното заведение. Даниела Русева припомни, че Общинският съвет е 100% собственик на капитала и е принципал на КОЦ.
По време на дебатите подписа си от решението на комисията по избора оттегли и Христофор Крумов. След него подписа си от протокола оттегли и представителят на „Възраждане“.
Казусът се заплете и при това решение топката остава в полето на областния управител, който може да оспорва по съдебен ред решението. Иначе казано – при освободен управител на КОЦ и спорно решение за избор на временен, на практика Онкоцентърът остава без управител.
При така стеклите се обстоятелства бе поискано поредно прекъсване от 15 минути, за да се намери изход от ситуацията, в която съветниците и местната администрация сами се вкараха.
След консултации между политическите сили за патовата ситуация с управителя на КОЦ-Шумен в Общинския съвет не бе взето решение. След поредната почивка кметът, който бе вносител на докладната със спорните точки, не влезе в сесийна зала. Това осуети възможността той да оттегли предложението си.
При тази ситуация бе предложено да бъде прегласувана точка 2 с която бе освободен д-р Свилен Арнаудов като управител на КОЦ. В зала бе предложено да се прегласува и точка 3 за обявения избор на д-р Миглена Петрова за временен управител на КОЦ с 19 гласа.
Гласувано бе процедурно предложение да се прегласува точка 2. То бе отхвърлено с 14 гласа „за“, 9 „против“ и 9 – „въздържал се“.
Така в сила остана спорният избор с 19 гласа на д-р Миглена Петрова за временен управител на КОЦ-Шумен. Решението е противоречиво и се очаква тя да бъде оспорена по съдебен ред от областния управител на Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо-добри пътища и видеонаблюдение поискаха жители на села в областта
Следваща статияОбластният управител се срещна с посланика на ФРГ у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here