дом Общество Център за социални услуги отвори врати в село Памукчии

Център за социални услуги отвори врати в село Памукчии

0
ДЯЛ

Новата социална услуга е от резидентен тип и е насочена към лица с умствена изостаналост

С тържествен водосвет за здраве и благоденствие на 20 април, Велика Сряда, Община Нови пазар и Агенцията за социално подпомагане откриха Център за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Памукчии.
В знак на съвместните усилия на местните институции за изграждане на центъра, лентата бе прерязана от кмета на община Нови пазар Георги Георгиев, кмета на Памукчии Кадир Бодур и директора на ЦГЛУИ в селото Добромир Добрев.
В центъра са настанени 15 потребители, преместени от дома за възрастни хора с умствена изостаналост в ело Лозево, който трябва да бъде закрит до края на годината.
Те посрещнаха гостите на събитието с погача, а от тях получиха великденски лакомства за предстоящите светли празници и цветя за цветната си градинка, която отглеждат с любов.
В словото си отец Андрей подчерта, че силата, човечността и зрелостта на едно общество личат по отношението и грижата му към най-уязвимите си и беззащитните си членове и пожела здраве, търпение и любов на екипа, който работи в центъра.
Община Нови пазар и членовете на екипа, който пряко работи с потребителите в центъра са отличен пример за професионализъм и отдаденост в ежедневната си работа си с тях.
Екипът включва социални работници, психолог, санитари, медицински лица и арт терапевт. Всеки един от тях подхожда с грижа и професионална подкрепа към всеки потребител и допринася той да се чувства като част от голямо и сплотено семейство.
С изключителна отдаденост и вдъхновение арт терапевтът в центъра Гюннур Юсмен учи потребителите да създават и откриват красота в нелекия си живот. Те рисуват, отглеждат цветя и участват в създаването на уютна и творческа атмосфера в дома си.
Центърът е изграден по проект на Община Нови пазар, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 на стойност над 550 000 лв., а предоставянето на социалната услуга се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд. Общата стойност на безвъзмездната помощ за предоставяне на услугата е 272 000 лв.
Разкриването на социалната услуга е част от политиката по деинституционализация на хора с психични разстройства и умствена изостаналост, която Агенцията за социално подпомагане изпълнява в рамките на проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Целта на проекта е закриване на специализираните институции и създаване на възможност за независим живот на хората с психични разстройства и с умствена изостаналост чрез предоставяне на качествени и достъпни услуги в общността.
Новата социална услуга ще допринесе за подобряване на социалната инфраструктура в Община Нови пазар и се утвърждава като успешен модел за добра практика за деинституционализация на грижата за хора с умствена изостаналост и предоставяне на социални услуги в общността.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на Каолиново Нида Ахмедов даде ифтар за деца в Африка
Следваща статияОблаци, дъжд и слънце ще се редуват днес
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here