дом Бизнес ББК „Пътища“ с отворено писмо до председателя на парламента, искат си парите

ББК „Пътища“ с отворено писмо до председателя на парламента, искат си парите

0
ДЯЛ

Българската браншова камара „Пътища“ се обърна с отворено писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев. В документа от бранша настояват да им бъдат изплатени дължимите суми за ремонти и поддръжка на пътната инфраструктура в страната. Ето пълния текст на писмото:

Уважаеми господин Минчев,
Управителният съвет на Българска браншова камара „Пътища“ е крайно обезпокоен от изнесената в публичното пространство информация, относно неосигурените средства за разплащане на държавата с пътните фирми. Става ясно, че в актуализацията на бюджет 2022 г. не се предвиждат средства за изпълнение на поетите ангажименти с решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 г.. за разплащане на старите задължения и обезпечаване на довършването на започнатите ремонти по над 270 участъка от Републиканската Пътна мрежа на територията на цялата страна.
Към настоящият момент Агенция „Пътна инфраструктура“ е разплатила зимното поддържане и само 50% от дължимите средства по изпълнените дейности.
Сключените споразумения през ноември миналата година предвиждат след 30.06.2022 г., пътните фирми да получат правото да потърсят по съдебен път главниците, ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще бъдат породени единствено и само от действията и бездействията на изпълнителната власт и ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на над 150 млн. лв.
В същото време, както в първоначалния вариант на бюджета, така и в предлаганата актуализация няма предвидени средства за разплащане на изграденото и продължаване на строителството на ключови за развитието на икономиката на Северна България нови участъци от Автомагистрала „Хемус“ и по направлението Видин-София. Подобна политика ще обрече на допълнителна деградация и липса на икономическа перспектива, цели региони, които и сега са най-бедните в целия Европейски Съюз.
Ситуацията, в която Държавата поставя пътния бранш е необяснима и неприемлива. Последствията от неспазването на решението на Народното събрание, ще доведе до прекратяване на ремонтните дейности и увеличаване на критичните пътни участъци. Поддържането на Републиканската пътна мрежа е от значение за националната сигурност на Република България. На прага сме на сезона с най-интензивно движение по Републиканската пътна инфраструктура и ако се спре, поради липса на финансиране дейността по текущ ремонт и поддържане, много пътни участъци ще останат в катастрофално състояние, което ще бъде предпоставка за ПТП и загуби на човешки животи.
Вече една година ББК „Пътища“ с писма, срещи и проведени протести изразява и информира за сериозните проблеми в сектора. Казусите не се решават и не се вземат конкретни решения мерки. Очакваме да бъде взето под внимание факта, че през есента вече ще бъде късно за въвеждане на пътната инфраструктура в добро експлоатационно състояние.
В ситуация на галопираща инфлация, поскъпване на строителните материали, високи цени на електроенергията и горивата, както и войната, държавата не само, че не подкрепя един от структуроопределящите отрасли, но и с отхвърлянето в Народното събрание на решението за промени в ЗОП, с които се даваше възможност за въвеждане на методика за индексация на цените в строителството, обрича компаниите на декапитализация.
Забавянето на разплащанията от страна на държавата води след себе си до драстични затруднения в бранша и контрагентите, което обрича на фалит и невъзможност да посрещат своите разходи стотици фирми.
Управителният съвет на ББК „Пътища“, се обръща към Народното събрание и всеки един от народните представители да осъзнаят своя граждански дълг и да предприемат навременни действия по решаването на всички проблеми в пътно-строителния бранш. Апелираме в предстоящата актуализация да бъдат предвидени необходимите средства за обезпечаване изпълнението на Решението на същото това Народно Събрание. В противен случай отговорността за пагубното състояние на инфраструктурата на Република България и вливането на стотици български граждани в социалната системата ще бъде ваша.
В случай на липса на адекватна реакция на поставените проблеми си запазваме правото да предприемем всички разрешени от закона да действия, които да защитят живота и здравето на гражданите на нашата Родина!

От Управителния съвет на
Българска браншова камара „Пътища“

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКола се преобърна в нива край Дибич, шофьорът е с опасност за живота
Следваща статияПожарникари извадиха котка от асансьорна шахта, отводниха мази на къщи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 5