дом Общество ББК „Пътища“ иска от държавата да се разплати с бранша, заплашва със...

ББК „Пътища“ иска от държавата да се разплати с бранша, заплашва със съдебни искове

0
ДЯЛ

В отворено писмо Българска браншова камара „Пътища“ призовава държавата да преведе дължимите пари на пътностроителните фирми. От камарата заплашват, че ще подкрепят фирмите при завеждане на съдебни искове. Документът е адресиран до премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на благоустройството Гроздан Караджов и председателят на УС на АПИ.
Ето пълният текст на писмото:
Управителният съвет на Българска браншова камара „Пътища“ вече повече от година е в диалог с всички държавни институции, относно всички неразрешени проблеми в пътно-строителния бранш.
През ноември миналата година фирмите изпълнители и Агенция „Пътна инфраструктура“ сключиха споразумения по ЗАКОННИТЕ ДОГОВОРИ за Текущ ремонт и поддържане. Съгласно тях, днес, 30 юни 2022 г. държавата следваше да изплати дължимите суми на изпълнителите от бранша в пълния им обем. Това не се случи, което води до неизпълнение на договорните ангажименти от страна на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“. В актуализацията на бюджет 2022 г. не бяха предвидени средства по поетият ангажимент с Решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 г. Към настоящият момент Агенция „Пътна инфраструктура“ е разплатила зимното поддържане и само 50% от дължимите средства по изпълнените дейности.
С изтичането на сключените споразумения днес, УС на ББК „Пътища“ декларира, че ще подкрепи всички свои членове в исковете си да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Както неколкократно споменахме, освен дължимите близо 600 млн. лв., държавата ще се наложи да посрещне допълнителен разход в размер на 150 млн. лв.
В момента тече активният строителен сезон, но с липсата на действия държавата ще доведе до преустановяване на започнатите ремонтни дейности записани в споразуменията по договорите за Текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. Оставянето на стотици обекти без възможност за изпълняване на дейностите по тях и крайно амортизираната и остаряла пътна настилка създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи. Искаме още веднъж да подчертаем, че всяка година закъснение от междуремонтните срокове увеличава бъдещите разходи по възстановяване на съответните участъци не в проценти, а в пъти.
Развитието на пътната инфраструктура беше представено като основен приоритет от управляващите, но станахме свидетели на липсата на решенията на действащото правителство на Република България. Политическото говорене и липсата на разплащания поставят живота на гражданите в риск.
Управителният съвет на Българска браншова камара „Пътища“ продължава да счита, че решаването на проблемите в сектора е в прерогативите на МС и апелира за бърза реакция от страна на държавата с конкретни действия за разплащане на дължимите суми. Противното би могло да се тълкува като умишлено възпрепятстване на възможността за извършване на възложените дейности на пътно-строителния бранш и съзнателно застрашаване на живота на българските граждани.
От УС на Българска браншова камара „Пътища“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДепутат би тревога: България вече няма газ!
Следваща статияНай-много птици от вида малък креслив орел гнездят в Североизтока
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here