дом Политика Асен Василев: Мачът, в който някой се опитва да ни изнудва...

Асен Василев: Мачът, в който някой се опитва да ни изнудва икономически свърши

0
ДЯЛ
Кадър: bTV

Това е едностранен акт на нарушаване на договора за доставка на газ от Русия. „Булгаргаз“ е платила, но газът е спрян. Не може да кажем, че това ни изненадва. Така беше през 2009-а, 2014 година и сега. Виждаме безпрецедентна икономическа агресия срещу България. Това заяви на брифинг днес вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.
„България не е васална на никого. Позицията на президента Румен Радев, че даваме оръжие е позорна. Аз смятам, че Украйна ще победи и ще помогнем на тази страна. Ние няма да допуснем страните от Източна Европа да станат васални. Ние не искаме война, но ако някой ни обяви война, ние ще отвърнем“, категоричен бе Асен Василев. Той обяви, че няма намалени доставки на газ към България. В момента в Гърция се разтоварва танкер с втечнен газ, който ще бъде доставен у нас.
„Имаме трасе, по което може да доставяме 1 млрд кубични метра газ годишно, от 2 до 3 пъти по-ниски цени. Но е подписан договор, който възпрепятства това. Щетата за всички това е между 500 000 и 1 000 000 лева на ден. Събрани са данни по този въпрос от МВР.
В момента газът идва на цена с 20% по-висока. Говорили сме с Гърция и Италия за доставка на газ за нас“, обясни още Асен Василев и добави, че членове на правителството утре имат срещи в Брюксел и ще се обсъждат общите доставки на газ за ЕС. Страната ни има готовност у нас да влязат 20 млрд кубични метра газ.
„Направени бяха безпрецедентни изказвания срещу България от руския посланик у нас. Нека си припомним Втората световна война. Да се правим, че няма агресор – не работи. Когато войната дойде на нашия праг, ние ще я отблъснем. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва свърши. В тази война България ще помогне на страната срещу агресора. Държавите сами определят как да управляват икономиката си, как да живият и в какви организации да участват. От другата страна стоят великите сили и техните интереси. България е суверенна държава“, категоричен бе Василев.
„Продължаваме промяната“ ще защитава изцяло интересите на България. Това означава независима, свободна, просперираща страна. В миналото България е била пета колона на Русия. Заемаме ясна позиция за войната в Украйна. Нашите позиции са ясни за независима България. Това ще е отговор на цяла Европа. Нека някой да не си мисли, че България е сама. Ще подкрепим военно-техническа помощ за Украйна“, категоричен бе и премиерът Кирил Петков.
24shumen.com

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here