дом Други Актуалните конкурси за военна и срочна служба към Военно окръжие-Шумен

Актуалните конкурси за военна и срочна служба към Военно окръжие-Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Военно окръжие

Военно окръжие II степен – Шумен информира за актуалните конкурси за военна служба, за срочна служба в доброволния резерв и за доброволен резерв.

Конкурси за приемане на военна служба
За нуждите на Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 101 вакантни длъжности за войници. Търсят се гвардейци, младши шофьори и младши охранител.
За длъжността „Гвардеец” се изисква кандидатите да отговарят на специфични изисквания: да са с ръст 175 – 185 см, да нямат татуировки по видимите части на тялото и индексът на телесната им маса да е между 20 – 30 %. За обявените длъжности за младши шофьори към НГЧ се изисква кандидатите да притежават валидно свидетелство за управление на МПС с категории „С”; „С+Е” или „D” . Документи се приемат до 09 май 2024 г., а конкурсът ще се проведе на 28 и 29 май 2024 г. в Националната гвардейска част в град София.
Със заповед на командира на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана са обявени 19 длъжности за войници във военни формирования в София, Сливен и Копривщица. Търсят се младши специалисти по логистика, войници за поддръжка, обслужване и охрана на войсковия район, енергетици и други. Срокът за кандидатстване е до 07 май 2024 г. Конкурсът ще се проведе в град София по график в периода от 24 до 28 юни 2024 г.
За желаещите да изпълняват военната професия и да станат част от въоръжените сили на Република България са обявени и две войнишки длъжности за младши шофьори ( с кат. „С”) във Военно-географската служба в град Троян. Кандидатства се в срок до 08 май 2024 г., а конкурсът е обявен да се проведе на 11 и 12 юни 2024 г. в град Троян.
За обявените длъжности за военна служба кандидатите се явяват на конкурси. Бъдещите войници решават тест за обща култура и полагат изпит по физическа подготовка, на който показват своите сила, бързина, и издръжливост. Последният етап от конкурса е събеседване пред комисия. Спечелилите конкурс сключват договор за военна служба с допълнителни възнаграждения и социални придобивки, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Заявленията и необходимите документи за участие в конкурс се подават във военните окръжия.

Длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв
Със заповед на министъра на отбраната са обявени 250 длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв.
60 места са за длъжността „Младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана” във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ в гр. Шумен. 90 са за длъжността „Младши специалист”, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет „Васил Левски” в гр. Велико Търново. Останалите 100 свободни позиции са във военно формирование 22160 в Плевен за длъжността „Младши изпълнител”.
Крайният срок за кандидатстване за срочна служба в доброволния резерв е 30 април 2024 г.
Съгласно министерската заповед, срочната служба в доброволния резерв ще започне на 10 септември 2024 г.
Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява за срок до 6 месеца. През първия месец резервистите преминават начална военна подготовка. Вторият етап на службата е специална военна подготовка с продължителност от два месеца за придобиване на квалификации. Последният етап на срочната служба е с продължителност от три месеца, в които резервистите изпълняват задачи във военните формирования.
За времето на службата резервистите получават основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание, здравно и социално осигуряване.

Длъжности за приемане на служба в доброволния резерв
Със заповед на министъра на отбраната са обявени 109 вакантни длъжности във военни формирования от Военноморските сили за приемане на служба в доброволния резерв, след провеждане на конкурс. За обявените длъжности могат да кандидатстват български граждани без военна подготовка, както и изпълнявали военна служба.
Желаещите да станат част от резерва на въоръжените сили на Република България могат да кандидатстват за длъжности във Варна, Бургас и Приселци. Длъжностите са за матроси, мичмани, главни старшини, като някои от тя са наземни, а други на плавателен състав. Документи се подават до 26 юли 2024 г.
Договорът на резервистите е до 5 години, като за всяка година на договора получават възнаграждение в размер на едно основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност, за която е сключен договорът, и присвоеното военно звание.
Службата в резерва на въоръжените сили на РБ позволява на гражданите да съчетават военна и цивилна кариера.
За подробности и справки:
Военно окръжие – Шумен
Шумен 9700, пл. „Освобождение“ 8; тел.: 0882 552 018; 054 87 55 61
Е-mail: vo-shumen@comd.bg; v_otdel_shumen@abv.bg

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВнимание, шофьори! Извънгабаритен товар ще премине през областта
Следваща статияС близо 15% скок на приходите от нощувки в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here