дом Други Весела Николова: Училището е приключение

Весела Николова: Училището е приключение

0
ДЯЛ
Снимка: Личен архив

Весела Николова е безспорен феномен в областта на математиката и информатиката, гордост за града ни. На 24 май тя ще получи Наградата на Шумен за образование и наука в категорията „Ученик на годината в хуманитарната и природоматематическата област“.
Гимназията
Завършва 11 клас в математически профил на ППМГ „Нанчо Попович“ – училище с богата история и традиции, едно от най-авторитетните не само в района, но и в цяла Североизточна България.
За Весела е важно къде и с кого ще учи, защото духът, приятелският кръг и конкуренцията й действат мотивиращо. „В моя клас са Дани (Даниел Койнов – обещаващ талант в математиката и информатиката) и Ная (Ная Димитрова – бивш състезател по програмиране, която в момента се занимава с лингвистика), с които още от 5 клас се явяваме заедно по състезания. С тях винаги е интересно и много забавно“, казва Весела.
Постиженията
Списъкът с отличия за научната й работа през последната учебна година е впечатляващ. Бронзов медал от I-FEST (Международен панаир на инженерните науки и технологиите в Тунис, март 2024). Три златни медала от Ученическата секция на Института по математика и информатика (2023, 2024). Награда за най-добър доклад от международната конференция CompSysTech (Computer Systems and Technologies, май 2023). Първо място във втория кръг на международния конкурс MITE (Methodology and Information Technologies in Education, юни 2023). Първо място от Ученическата секция на БАН (2023).
Класира се в Женския национален отбор по информатика за ученици от 9 до 12 клас. Той е съставен от дванадесет участнички от цяла България. Четири от тях ще отидат през юли на европейско състезание. Получава оценка над 5.50 в третия кръг на Националната олимпиада по информатика в състезателната група 9 – 12 клас. Печели бронзов медал за момичета в третия кръг на Националната олимпиада по информатика.
На Националното външно оценяване след 10 клас по математика Весела получава 100 точки. Тя е сред 6-те ученици от цялата област, получили най-висок резултат. „Класният ми ръководител, Ивайло Димитров, който ми е учител по математика, държеше да включа в списъка и това“, добавя с усмивка сякаш изпитът е рутинно занимание.
Състезанията
Споделя, че в началото интересът й е бил насочен по-скоро към състезателната математика. След това преподавателите й от „Школа А и Б“ я ориентират към информатиката и оттогава се пренасочва изцяло към нея. И не греши.
„Най-просто казано, участията ми в състезания се разделят на две групи в зависимост от типа задачи, с които следва да се справим. На състезанията по информатика те са авторски и вече имат решения. Ние трябва да успеем да постигнем в най-голяма степен авторовото решение и получаваме точки за това. Научната работа е вид изследване на нерешен проблем. Ние предлагаме решение, оформяме го в доклад, който се рецензира, и представяме проекта,“ разказва Весела.
Когато й предстои състезание, програмира цяла седмица от сутрин до вечер. Иначе поддържа нивото си с около 6 часа седмично в Школата, в часовете по профил в училище и с допълнителна работа вкъщи. През миналото лято е била и преподавател в Националната лагер-школа по информатика на ученици от 7 и 8 клас.
Състезанията са присъствени. „Само двама българи пътувахме до Африка за международния панаир на инженерните науки и технологиите, иначе участниците във феста бяха от 40 държави. Трудно осигурихме финансирането, тъй като бяха нужни повече средства. Част от разходите бяха поети от организаторите, помогнаха и от Община Шумен, както и от ППМГ „Нанчо Попович“. По принцип училището има заделени средства за участие и в национални състезания. А Международната конференция CompSysTech, от която имам награда за най-добър доклад, се проведе в Русенския университет „Ангел Кънчев“, допълва талантливата ученичка.
Бъдещето
За програмирането няма значение дали си момче или момиче, убедена е Весела. След осми клас повечето от момичетата променят интересите си. Тя обаче е категорична. Ще продължи да се развива в областта на компютърните науки, но все още не е избрала университет.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИззеха старинни монети от иманяр
Следваща статияПоход до скалния манастир за Деня на парковете в България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here