дом Общество 900 нарушения установи Инспекцията по труда, наложени са глоби за над 56...

900 нарушения установи Инспекцията по труда, наложени са глоби за над 56 000 лева

0
ДЯЛ

За първите четири месеца на 2024 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Шумен (ДИТ Шумен) извърши 178 бр. проверки за спазване на трудовото законодателство. Проверени са 172 бр. предприятия със зает персонал от 9940 работници и служители. Констатираните нарушения са 900 бр. От тях 486 бр. се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд. По осъществяването на трудовите правоотношения са констатирани 399 бр. нарушения, от които по възникването им са установени 79 бр. По заплащането на труда са констатирани 49 бр. нарушения. За цитирания период са установени 26 лица, работещи без трудови договори.
За първите четири месеца на 2024 г. са съставени 79 бр. актове за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 56 480 лв.
Благодарение на инспекторите по труда за посочения период са изплатени 387 830 лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.
През периода инспекторите по труда от ДИТ Шумен се включиха и в стартиралата през тази година информационна кампания в средните училища за повишаване информираността на младежите за техните трудови права и задължения, когато започват работа. Във фокуса на кампанията попадат учащите, защото те са бъдещи участници на пазара на труда, а културата на превенция се възпитава още в процеса на училищния етап на обучение. За целта бяха проведени информационни събития в гр. Шумен в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, в Професионалната гимназия по икономика и в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“.
За четирите месеца на 2024 г. областната дирекция „Инспекция по труда“ е предоставила 16 броя разрешения за започване на работа на непълнолетни лица. Във връзка с наближаващата ваканция на учениците оттам използват повода да напомнят, че непълнолетните лица работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 18 г., нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 6:00 ч. сутринта.
Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение контролните органи уведомяват Прокуратурата за стартиране на наказателно производство.
На 23.04.2024 г. в областния град се състоя и регионалният форум за превенция на трудовия травматизъм. Той се проведе в рамките на националната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“, която Главната инспекция по труда организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. В рамките на информационната кампания се провеждат регионални конференции с акцент върху безопасността и здравето при работа. Целта е на областно ниво заедно с представителите на социалните партньори и работодателите да се обсъдят проблемите, свързани с трудовия травматизъм, и да се повиши информираността за спазването на правилата за безопасност от страна на работодателите и работниците. 
Инспекцията по труда обръща внимание на работещите, че при нарушаване на трудовите им права те трябва да подават сигнали своевременно, докато още са на работните си места, и да съдействат на контролните органи, което е гаранция за по-ефективно прилагане на закона. Сигнали могат да се подават на място във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез  Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/. Повече информация е публикувана в секцията „Административно обслужване“, рубрика „Център за административно обслужване“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПаметникът грейва в лилаво в чест на Шуменския университет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here