дом Икономика 831 лв. е средната брутна заплата в областта, нареждаме се на девето...

831 лв. е средната брутна заплата в областта, нареждаме се на девето място в страната

0
ДЯЛ

831 лв. е средната брутна месечна работна заплата в Шуменско за месец март т.г. Това отрежда девето място по размер на средното възнаграждение за нашата област сред 28-те области на страната, съобщават от Териториално статистическо бюро. С най-висока средна заплата през последния месец на първото тримесечие е област София – 1 413 лв., а с най-ниска е област Видин – 655 лева.
В Шуменско средната брутна месечна работна заплата за януари 2017 г. е 779 лв., за февруари – 801 лв.
814 лв. е средната заплата за първото тримесечие на 2017 г., което представлява увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. с 0.4%. Спрямо същото тримесечие на 2016 г. пък средното възнаграждение нараства с 8.4%, уточняват още от статистиката.
Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Финансови и застрахователни дейности”, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Селско, горско и рибно стопанство”, а най-голямо намаление се наблюдава в „Добивна промишленост”, „Култура, спорт и развлечения” и „Транспорт, складиране и пощи.
Работещите през месец март обаче намаляват, сочат още данните на статистиката. По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен към края на март 2017 г. намаляват с 279, или с 0.7 % спрямо края на декември 2016 г., като достигат 41 525, съобщават още от ТСБ.
Намаление на наетите лица е регистрирано в десет икономически дейности, като в процентно изражение намалението е най-значимо във „Финансови и застрахователни дейности“ – с 25.8%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – със 17.8% и „Селско, горско и рибно стопанство“ – със 17.5%. Увеличение се наблюдава в девет от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 11.9%, „Култура, спорт и развлечения” – с 10 % и „Преработваща промишленост“ – с 8.0%.
Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 29.5 и 15.8%.
Съпоставката с първото тримесечие на 2016 г. сочи, че към края на март наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са със 168, или с 0.4% по-малко.
В края на първото тримесечие на 2017 г. работещите в държавното управление в област Шумен са 1 872, в образованието – 4 237, а в хуманното здравеопазване и социалните дейности – 3 732.
По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение към края на март 2017 г., областта заема 13-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 747.9 хил., а най-малък в област Видин – 16.1 хиляди.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСИДП състави 4 акта и 12 констативни протокола само за седмица, конфискува и моторен трион
Следваща статияОбластният управител Желев се срещна с делегация от германския град Дуисбург

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here